Băncile estimează o continuare a scăderii cererii de credite ipotecare în T1

Băncile estimează că cererea de credite imobiliare va continua să scadă în primul trimestru din acest an, dar într-un ritm mai scăzut comparativ cu ultimul trimestru din 2012, potrivit unui sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, publicat de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 21:44
Băncile estimează o continuare a scăderii cererii de credite ipotecare în T1

„Instituţiile de credit au raportat în trimestrul patru din 2012, pentru al doilea trimestru consecutiv, o scădere a cererii de credite imobiliare noi din partea populaţiei. Pentru perioada următoare (T1/2013), instituţiile de credit prognozează continuarea scăderii cererii pentru acest segment al creditării, dar cu o intensitate mai redusă. Preţul locuinţelor a fost perceput de către instituţiile de credit ca fiind în scădere şi în T4/2012. Băncile preconizează ca această traiectorie să persiste şi în T1/2013”, se arată în document.

În ceea ce priveşte creditele de consum pentru populaţie, băncile se aşteaptă în acest trimestru la o stabilizare a cererii.

Potrivit documentului, standardele de creditare au rămas nemodificate în T4/2012 pentru creditele destinate companiilor şi pentru creditele de consum acordate populaţiei, dar au fost înăsprite în cazul creditelor destinate achiziţiei de terenuri şi locuinţe.

„Cererea de credite din partea companiilor a crescut semnificativ, în timp ce în cazul populaţiei s-a înregistrat o diminuare a cererii de credite noi, atât pentru categoria creditelor imobiliare, cât şi a celor de consum. Băncile anticipează pentru T1/2013 o cerere de finanţare în scădere din partea companiilor şi pe segmentul cererii de credite ipotecare din partea populaţiei, respectiv stabilizarea cererii de credite de consum”, informează sondajul BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma recent că nu sfătuieşte populaţia să contracteze credite pe termen foarte lung, în condiţiile în care costul unui asemenea împrumut este mai mare.

”Băncile sunt criticate că nu mai oferă credite. În principiu, un credit, cu cât este pe termen mai lung, cu atât costul este mai mare. Nu sfătuim populaţia să ia un credit pe termen foarte lung. Problema este că ratele dobânzii sunt mai mari la noi, dar asta nu are de-a face cu durata creditului contractat”, a afirmat Lazea.

Volumul total al creditului intern, exprimat în lei, depăşea, la finele lunii noiembrie a anului trecut, 307,1 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de cel înregistrat în noiembrie 2011 şi în scădere cu 0,24% faţă de luna precedentă din 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României /BNR/. Astfel, la finalul lunii octombrie 2012, volumul se situa la aproximativ 307,85 miliarde de lei, iar în noiembrie 2011 la aproximativ 289,4 miliarde de lei.

Din cele peste 307,1 miliarde de lei, 228,99 miliarde de lei reprezintă volumul creditului acordat sectorului privat, adică firmelor şi populaţiei, iar restul de peste 78,1 miliarde de lei reprezintă creditul guvernamental.

Volumul creditelor în lei acordate populaţiei se situa, la finele lunii noiembrie 2012, la peste 84,6 miliarde de lei, în creştere cu 3,79% faţă de noiembrie 2011.

În ceea ce priveşte valoarea creditelor în valută acordate sectorului privat, aceasta a crescut de la peste 142,2 miliarde euro, în noiembrie 2011, la aproximativ 144,3 miliarde euro, în noiembrie 2012.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...