Băncile europene au eşuat în încercarea de a evita normele mai dure de capital

Băncile europene nu au avut succes cu eforturile lor de lobby împotriva viitoarelor norme mai stricte de capital, care ar urma să le limiteze capacitatea de a majora recompensele acordate acţionarilor, susţin surse citate de Bloomberg.
AGERPRES - vin, 08 oct. 2021, 10:23
Băncile europene au eşuat în încercarea de a evita normele mai dure de capital

Potrivit surselor, băncile se aşteaptă ca Executivul comunitar să le refuze solicitările privind o libertate mai mare de mişcare cu privire la evaluarea riscurilor creditelor lor, pe măsură ce Europa implementează noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III. O propunere din partea Comisiei Europene cu privire la acest subiect este aşteptată în cursul acestei luni, după care statele membre UE îşi vor exprima şi ele punctul de vedere.

În aceste condiţii, băncile europene se concentrează acum pe obţinerea unei mai mari flexibilităţi în alte domenii, precum termeni mai favorabili cu privire la evaluarea capitalului cerut pentru a fi păstrat în raport cu ipotecile, susţin sursele.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

„Bineînţeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby şi reiau unele din vechile lor argumente”, a declarat miercuri Carolyn Rogers, secretarul general al Basel Committee on Banking Supervision.

În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare au trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cer Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Sursele citate de Bloomberg susţin că cel mai probabil această scrisoare a spulberat speranţele băncilor privind o mai mare libertate în evaluare riscului creditelor. În aceste condiţii, băncile se pregătesc acum să îşi concentreze eforturile de lobby pentru a se asigura că UE adoptă o abordare mai diferenţiată cu privire la cerinţele de capital pentru ipoteci, că oferă excepţii pentru creditele acordate companiilor care nu beneficiază de un rating şi că permit flexibilitate în calcularea riscurilor operaţionale, susţin sursele.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...