Băncile europene probabil nu vor fi afectate de pierderi ale portofoliilor de bonduri – Moody’s

 Este puţin probabil ca băncile europene să fie constrânse să-şi lichideze deţinerile de bonduri în pierdere, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), se arată într-un comentariu al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 14 mart. 2023, 09:49
Băncile europene probabil nu vor fi afectate de pierderi ale portofoliilor de bonduri - Moody's

Majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de bonduri ale băncilor, iar capitalizarea lor bursieră va tinde să se alinieze valorii lor nominale.

„Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere”, apreciază analiştii Moody’s.

Agenţia atrage atenţia că o treime din deţinerile de bonduri guvernamentale ale băncilor europene au scadenţa în următorii doi ani, asigurând un flux continuu de numerar şi reducând necesitatea de a vinde active.

Colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate a rezultat „din pierderea bruscă a încrederii, care a dus la retrageri masive din depozite. Băncile mai mici, finanţate prin depozite, se pot baza pe stabilitatea deponenţilor lor, astfel încât ele pot aştepta redresarea valorilor bondurilor fără a înregistra costuri de finanţare mai ridicate”, susţine agenţia de evaluare financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...