Băncile franceze, cei mai mari finanţatori europeni ai energiilor fosile

Marile bănci franceze sunt pe primul loc la nivel european când vine vorba de finanţarea energiilor fosile, în pofida angajamentelor asumate privind neutralitatea emisiilor de carbon, a anunţat miercuri ONG-ul Reclaim Finance cu ocazia publicării unui raport elaborat de mai multe ONG-uri cu privire la acest subiect, transmite AFP.
AGERPRES - mie, 30 mart. 2022, 09:54
Băncile franceze, cei mai mari finanţatori europeni ai energiilor fosile

În raportul lor anual intitulat ‘Banking on Climate Chaos’, un număr de şapte ONG-uri, printre care se numără şi Reclaim Finance, au calculat valoarea finanţării acordate de cele mai mari 60 de bănci din întreaga lume pentru companiile producătoare de gaze naturale, petrol şi cărbune prin însumarea împrumuturilor dar şi a emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni, scrie Agerpres.

Potrivit ONG-urilor, cele şase bănci franceze incluse în acest clasament (BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, La Banque Postale şi Crédit Mutuel) au alocat anul trecut o finanţare de aproape 47 de miliarde de dolari companiilor care au legătură cu energiile fosile.

„Franţa este primul finanţator european al energiilor fosile şi al cincilea la nivel mondial în 2021”, susţine directorul de campanie de la Reclaim Finance, Louis-Maxence Delaporte.

Suma calculată este mult mai mică decât cea estimată de ONG-uri pentru anul 2020, când s-a ridicat la aproape 88 de miliarde de dolari, adică aproape dublu. Pe de altă parte este cu 2% mai mare decât valoarea estimată pentru 2016, anul semnării Acordului de la Paris.

De la adoptarea acelui acord „nu vedem o scădere structurală a finanţărilor: nu putem vorbi de o modificare a strategiei din partea băncilor”, comentează Louis-Maxence Delaporte.

Cu toate acestea, cele şase bănci franceze menţionate în raport s-au angajat în 2021 să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

În replică, Federaţia băncilor din Franţa a denunţat cifrele „fanteziste” avansate de ONG-uri şi a dat asigurări cu nu există o dependenţă de hidrocarburi în rândul băncilor franceze. De asemenea, Federaţia a respins logica unei excluderi totale a companiilor care au legături cu energiile fosile. „Băncile franceze trebuie să finanţeze întreaga economie care astăzi este una cu emisii de carbon”, susţine Federaţia băncilor din Franţa, adăugând că băncile finanţează şi energiile regenerabile.

La nivel mondial, raportul elaborat de cele şapte ONG-uri estimează că valoarea finanţării acordată energiilor fosile a fost de 742 de miliarde de dolari în 2021, cu 1% mai puţin decât în 2020 dar cu 2,5% mai mult decât în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...