Băncile greceşti au nevoie de o capitalizare de 15,9 miliarde de euro – Fitch

Economica.net
27 07. 2015
banci_grecia_45678_18936200

Agenţia de evaluare subliniază însă că suma de 25 miliarde de euro ar trebui să fie suficientă cu condiţia ca datoriile privind impozitul amânat (deferred tax assets-DTA) să nu mai fie incluse în capitalul de bază.

Fitch a elaborat două scenarii de stres. Conform primului scenariu, bazat pe definiţia Autorităţii Bancare Europene a expunerii pe creditele neperformante, băncile greceşti vor avea nevoie de noi capitaluri în valoare de 11,2 miliarde de euro. Conform celui de al doilea scenariu, băncile greceşti ar avea un deficit de capital de 15,9 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Agenţia de evaluare atrage însă atenţia că aceste scenarii sunt sensibile la o gamă largă de presupuneri, cel mai important fiind modul în care sunt considerate datoriile privind impozitul amânat. Preşedintele Consiliului de supervizare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy a tras în repetate rânduri un semnul de alarmă asupra datoriilor privind impozitul amânat şi este incert dacă BCE va continua să permită includerea lor în capitalul de bază al băncilor.

Separat, Christian Noyer, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a declarat că băncile greceşti au nevoie urgent de injecţii de capital înaintea testelor de stres din această toamnă.

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Reprezentanţii băncilor elene susţin că, în cazul în care noile teste de stres încep luna viitoare, va dura două luni până se vor anunţa rezultatele, iar procesul de recapitalizare ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an.