Băncile italiene nu se vor confrunta cu probleme majore în urma verificării calităţii activelor – Padoan

Economica.net
08 09. 2014
o_145162_22238500

‘Sistemul bancar italian este într-o situaţie foarte bună deoarece instituţiile financiare au făcut eforturi susţinute pentru a-şi majora capitalul. Sunt încrezător că nu ne vom confrunta cu niciun incident major’, a apreciat Pier Carlo Padoan.

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie şi, înainte de acest pas, va evalua starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Printre cele 15 instituţii italiene verificate de BCE se află UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Opt bănci italiene şi-au majorat anul acesta capitalul cu peste 10 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni, beneficiind de sporirea încrederii investitorilor.

Băncile greceşti şi italiene sunt considerate cele mai probabil să nu treacă testele de stres ale BCE. Potrivit investitorilor intervievaţi de Goldman Sachs cele mai mari şanse de eşec sunt în cazul băncilor: Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano, ambele din Italia, Piraeus, Eurobank şi Alpha Bank, toate din Grecia, Commerzbank (Germania), BCP (Portugalia), Raiffeisen Zentralbank (Austria) şi Banco Popular Espanol (Spania).

‘Monte Paschi este un caz special deoarece a fost plasată într-un program special în ultimii ani, care s-a dovedit a fi un succes. Acum banca a ieşit din acest program şi îşi achită datoriile, inclusiv cele către guvern, şi sunt încrezător că aceasta va fi o poveste de succes’, a afirmat ministrul italian al Economiei.

Monte Paschi a obţinut în iunie cinci miliarde de euro de la investitori pentru a achita miliarde de euro din ajutorul de stat în valoare de 4,1 miliarde de euro. Directorul general al băncii, Fabrizio Viola, a decis reducerea locurilor de muncă şi vânzarea de active pentru ca banca să revină pe profit.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.