Băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia – Reuters

Extinderea sancţiunilor financiare impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei a provocat turbulenţe în rândul băncilor europene, cele italiene şi franceze având cea mai mare expunere la Rusia, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 01 mart. 2022, 11:11
Băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia - Reuters

Divizia europeană a Sberbank, cel mai mare grup bancar rusesc, este în pragul falimentului după ce deponenţii s-au grăbit să îşi retragă economiile, speriaţi de consecinţele extinderii conflictului, scrie Agerpres.

Printr-o decizie care a schimbat semnificativ sectorul financiar, statele occidentale au decis excluderea unor bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

Deciziile sunt menite să submineze capacitatea Rusiei de a face faţă sancţiunilor economice şi reprezintă o ameninţare pentru băncile occidentale expuse la economia rusă.

În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria, cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a noua cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.

Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist.

De asemenea, Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Banca franceză SocGen, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18 miliarde de euro la Rusia. Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.

Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, expunerea sa fiind de 14,2 miliarde de euro.

Intesa Sanpaolo, cel mai mare grup bancar italian, este de asemenea activă în Rusia, unde finanţează proiecte majore de investiţii în domeniul energetic. Expunerea Intesa la Rusia totaliza 5,57 miliarde de euro. Banca are şi o subsidiară în Ucraina.

Grupul bancar olandez ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro, şi de aproximativ 600 milioane de euro în cazul clienţilor din Ucraina.

Majoritatea acestor împrumuturi sunt în euro şi dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri......
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice ...
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs BNR 6.07.2022
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs ...
BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 lei/euro, 4,8344 lei/dolar, 5,7743 lei/liră sterlină, ...