Băncile nu mai dau credite din cauza lui Cătălin Chelu – directorul Carbochim. Ce spune investitorul

Programele de dezvoltare ale producătoarei de abrazive Carbochim Cluj Napoca se derulează cu dificultate din cauza riscului rezultat din concertarea (concentrarea de interese) de acţiuni ale companiei de către Cătălin Chelu, potrivit conducerii companiei. Omul de afaceri gălăţean nu recunoaşte concertarea, în ciuda unor decizii ca atare ale CNVM, autoritatea pieţei.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 dec. 2012, 22:07
Băncile nu mai dau credite din cauza lui Cătălin Chelu - directorul Carbochim. Ce spune investitorul

„Prezenţa grupului de acţionari concertaţi în jurul d-lui Chelu Cătălin (circa 45% din acţiuni) a făcut băncile să fie mai precaute în a acorda credite societăţii, deci şi credite pentru investiţii. Deşi, din punct de vedere financiar, proiectele societăţii sunt fezabile, structura actuală a acţionarilor reprezintă un risc pentru acordarea de credite societăţii de către bănci“, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim Cluj Napoca (CBC), pentru ECONOMICA.NET.

La rândul său, Cătălin Chelu acuză pe ceilalţi acţionari mari de concertare şi că, astfel, reuşesc să controleze societatea.

„Ce să spun despre bănci, dacă ei (conducerea companiei) sunt concertaţi şi mă acuză pe mine. Cum ar mai putea să conducă ei societatea dacă eu aş avea controlul. Şi ultimele tranzacţii dovedesc concertarea lor!“, a declarat Cătălin Chelu, pentru ECONOMICA.NET.

Cei mai mari doi acţionari ai companiei (cu excepţia Electroargeş) s-au grăbit să cumpere câte 5% de la un al treilea acţionar vechi al companiei, tocmai pentru a evita o concentrare şi mai mare de acţiuni de către Cătălin Chelu. Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) este de asemenea de asemenea controlată de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu.

Mircea Pietro Ionescu şi Titus Dan Popa, doi oameni de afaceri din Timişoara care sunt acţionari ai Carbochim de dinainte de anul 2000, şi-au împărţit săptămâna trecută, în mod egal, pachetul de peste 10% din acţiunile CBC vândut de un al treila acţionar. Astfel au ajuns fiecare la peste 15%. Titus Popa este dealer Renault, iar Mircea Ionescu are afaceri imobiliare, în turism şi sănătate.

Legea impune ca un grup de acţionari care controlează împerună mai mult de 33% din acţiunile unei compani, să facă ofertă publică de preluare obligatorie la un preţ stabilit în urma evaluării.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este un „obişnuit“ al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital), din cauza nerespectării acestei prevederi legale, potrivit CNVM. El a fost acuzat că nu a derulat ofertele publice obligatorii la nenumăratele companii (inclusiv Carbochim), pe care le-ar controla prin numeroasele sale vehicule de investiţii. Cătălin Chelu a contestat sancţiunile drept neîndreptăţite.

De asemeni, Cătălin Chelu a fost condamnat recent de judecătorii Tribunalului Bucureşti la cinci ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască pe fostul secretar de stat în MAI Dan Fătuloiu. Verdictul nu este definitiv.

Carbochim Cluj Napoca (CBC)  este cea mai mare companie de produse abrazive din România şi are o valoare de piaţă (capitalizare bursieră ) de aproape 32 de milioane de lei, aproape jumătate din maximul înregistrat pe parcursul anului, în timpul luptei pentru control dintre acţionari.

Compania a înregistrat un profit net de 721.800 lei, în primele nouă luni ale acestui an, cu 51% mai mic decât în aceeai perioadă a anului trecut, din afaceri nete de 22 milioane de lei, faţă de 23,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Cu toate dificultăţile, anul viitor intenţionăm să achiziţionăm utilaje noi menite să crească gradul de competivitate al societăţii. Investiţiile vor fi făcute din fonduri proprii şi sperăm ca, totuşi, să putem să atragem şi alte fonduri“, a mai declarat directorul general Carbochim, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialul clujean speră ca profitul din aces an „să se situeze undeva la nivelul anului trecut. Referitor la anul viitor, speram la mai bine, deşi premisele economiei mondiale nu sunt dintre cele mai bune. Avem, însă, câteva soluţii care, credem noi, ne pot duce la un plus faţă de anul acesta“, a mai spus Viorel Popoviciu.

„În funcţie de structura acţionariatului, vom avea acces, mai greu sau mai uşor, la resurse financiare şi deci vom putea, mai mult sau mai puţin, să continuăm modernizarea producţiei“, a conchis directorul Carbochim.

 

Te-ar mai putea interesa și
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, anunță semnarea unui acord de monitorizare a vehiculelor folosite de către Organizația......
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii ...
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi ...
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...