Ce propun băncile: credite în euro pe termen lung şi în lei pe termen scurt

Creditele în lei sunt mai potrivite pentru piaţa românească, dar pe termen mai lung „îşi pierd din sens“, potrivit reprezentanţilor mai multor bănci. România va adera la euro, iar comportamentul leului va deveni tot mai puţin previzibil pe măsură ce trece timpul – sunt două dintre argumentele bancherilor, a căror presiune pentru trecerea la euro se simte tot mai mult.
Adrian N. Ionescu - mar, 27 mart. 2012, 12:16
Ce propun băncile: credite în euro pe termen lung şi în lei pe termen scurt

„Cred că românii nu vor mai fi atraşi mulţi ani de acum încolo de creditele în valute exotice, cum de fapt este francul eleveţian pentru România. În schimb, cu euro este altă poveste. Mai devreme sau mai târziu România va intra în Zona Euro şi, în plus, nu poţi să prevezi ce se va întâmpla cu leul peste câţiva ani“, a declarat astăzi, Mihai Bogza, preşedintele BancPost.

Filiala românească a EFG Eurobank a fost una dintre băncile controlate de grupuri financiare din Grecia, care au participat astăzi la conferinţa „Finanţarea Dezvoltării în România“, organizată la Bucureşti de Financial Times. Dintre băncile de altă provenienţă, numai UniCredit Ţiriac Bank a fost prezentă. „Creditarea în lei va deveni ineficientă, căci, până la urmă România va trece la euro“, a spus Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank.

„Problema este aceea a importului de economii, de finanţare, care s-a făcut până nu demult prin intermediul liniilor de finanţare venite de la băncile mamă“, schimbă abordarea Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România. „România este o piaţă atractivă. Creditele ipotecare se ridică încă la 7,7 miliarde de euro şi este puţin. Se pot găsi căi de a pune aceste credite pe piaţa de capital, de unde se pot atrage noi finanţări“, a spus Sergiu Oprescu.

Şeful Alpha Bank a fost, până nu foarte demult, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi nu întâmplător se gândeşte că „se pot concepe procese de securitizare“ (transformare a creanţelor bancare rezultate din creditele ipotecare în instrumente financiare tranzacţionabile  la bursă, n.r.).

„Anul trecut a fost mai bun, iar de la acest an ne aşteptăm să fie şi mai bun“, a spus Doros Ktorides, şeful Marfin Bank România, vorbind despre oportunităţile din România, „în agricultură şi în energie“, mai ales.

Oportunităţi mari sunt în toată economia, înşişi bancherii recunoscând că doar 15 % din întreprinderile mici şi mijlocii au folosit un crdit bancar.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...