Scandalul LIBOR: Statul va supravehghea stabilirea indicelui de dobânda

Asociaţia bancară britanică, BBA, a cedat presiunilor politice şi va renunţa la rolul de autoritate de supraveghere a LIBOR, reglementarea indicelui de dobândă de pe piaţa interbancară urmând să fie preluată de o nouă structură, care va fi prezentată în scurt timp de guvernul britanic.
Economica.net - mie, 26 sept. 2012, 12:14
Scandalul LIBOR: Statul va supravehghea stabilirea indicelui de dobânda

Influentul grup de lobby BBA a votat săptămâna trecută cedarea rolului pe care îl deţine din 1986 în stabilirea indicelui LIBOR, după patru ani de anchete privnid manipularea dobânzilor care au culminat în acest an cu demisia conducerii băncii britanice Barclays.

Instituţia britanică a fost sancţionată de autorităţile din Marea Britanie şi SUA cu o amendă de 290 milioane lire sterline pentru manipularea indicilor de dobândă LIBOR şi EURIBOR.

Asociaţia bancară a cedat astfel presiunilor exercitate de oficialităţile de la Londra, care intenţionează să anunţe vineri o nouă structură de reglementare a indicelui LIBOR în cadrul unui pachet mai larg de reforme, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times (FT), preluat de CNN.com.

Indicii LIBOR influenţează dobânzi din întreaga lume, de la linii de finanţare pentru companii sau autorităţi locale la credite ipotecare sau destinate achiziţiei unui automobil. Ancheta globală privind manipularea dobânzilor vizează şi influenţa băncilor asupra indicelui EURIBOR, utilizat şi în România pentru calcularea dobânzilor la creditele în valută.

LIBOR este stabilit zilnic de BBA pentru împrumuturi interbancare în 10 valute, cu 15 perioade de maturitate, de la o zi la 12 luni, şi este determinat în funcţie de ratele comunicate de 18 mari bănci internaţionale pentru finanţarea pe piaţa interbancară. Băncile raportează dobânzile la care estimează că se vor împrumuta de la alte instituţii de credit şi nu sunt obligate să precizeze ratele reale la care obţin finanţare.

Asociaţia Bancară Europeană a anunţat că nu are intenţia de a se retrage din sistemul EURIBOR, precizând că cele două cazuri nu pot fi asemănate, deoarece forul european este format din asociaţii bancare naţionale de pe continent, neavând bănci individuale drept membri direcţi.

Autoritatea Serviciilor Fiannciare şi BBA nu au precizat în ce va consta noul sistem LIBOR, însă este clar că instituţiile publice vor dobândi un rol mult mai important şi mai activ în stabilirea indicelui.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA a anunțat platforma de cloud gaming de ultimă generație, care livrează gaming la calitate GeForce RTX 3080 pe ...
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna noiembrie, la nivel naţional, 98 de ...
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un nou hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete pentru clienții ...