Scandalul LIBOR: Statul va supravehghea stabilirea indicelui de dobânda

Economica.net
26 09. 2012
bani__monede__euro_07635600_02968700

Influentul grup de lobby BBA a votat săptămâna trecută cedarea rolului pe care îl deţine din 1986 în stabilirea indicelui LIBOR, după patru ani de anchete privnid manipularea dobânzilor care au culminat în acest an cu demisia conducerii băncii britanice Barclays.

Instituţia britanică a fost sancţionată de autorităţile din Marea Britanie şi SUA cu o amendă de 290 milioane lire sterline pentru manipularea indicilor de dobândă LIBOR şi EURIBOR.

Asociaţia bancară a cedat astfel presiunilor exercitate de oficialităţile de la Londra, care intenţionează să anunţe vineri o nouă structură de reglementare a indicelui LIBOR în cadrul unui pachet mai larg de reforme, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times (FT), preluat de CNN.com.

Indicii LIBOR influenţează dobânzi din întreaga lume, de la linii de finanţare pentru companii sau autorităţi locale la credite ipotecare sau destinate achiziţiei unui automobil. Ancheta globală privind manipularea dobânzilor vizează şi influenţa băncilor asupra indicelui EURIBOR, utilizat şi în România pentru calcularea dobânzilor la creditele în valută.

LIBOR este stabilit zilnic de BBA pentru împrumuturi interbancare în 10 valute, cu 15 perioade de maturitate, de la o zi la 12 luni, şi este determinat în funcţie de ratele comunicate de 18 mari bănci internaţionale pentru finanţarea pe piaţa interbancară. Băncile raportează dobânzile la care estimează că se vor împrumuta de la alte instituţii de credit şi nu sunt obligate să precizeze ratele reale la care obţin finanţare.

Asociaţia Bancară Europeană a anunţat că nu are intenţia de a se retrage din sistemul EURIBOR, precizând că cele două cazuri nu pot fi asemănate, deoarece forul european este format din asociaţii bancare naţionale de pe continent, neavând bănci individuale drept membri direcţi.

Autoritatea Serviciilor Fiannciare şi BBA nu au precizat în ce va consta noul sistem LIBOR, însă este clar că instituţiile publice vor dobândi un rol mult mai important şi mai activ în stabilirea indicelui.