Băncile riscă plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în scandalul dobânzilor

Băncile investigate pentru manipularea dobânzilor interbancare riscă plata unor daune de ordinul zecilor de miliarde de dolari, în urmă proceselor tot mai numeroase intentate împotriva lor de primării americane, asigurători, investitori şi alte instituţii de credit.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 17:25
Băncile riscă plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în scandalul dobânzilor

Reclamanţii susţin că au fost păgubiţi din cauza câştigurilor reduse obţinute de pe urma obligaţiunilor cu dobânzi scăzute artificial, relatează Wall Street Journal.

Numărul exact al proceselor nu este clar, dar a crescut tot mai mult în ultimele luni.

Acordul Barclays cu autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Marea Britanie, din luna iunie, în care a acceptat plata unei amenzi de 450 milioane de dolari, a dus la declanşarea unor noi procese împotriva băncii britanice şi altor instituţii financiare care sunt investigate, între care Bank of America, Citigroup şi JP Morgan.

„Este numai începutul”, a declarat Michael Hausfeld, avocat la firma de avocatură Hausfeld din Washington.

Reclamanţii nu vor câştiga uşor procesele împotriva băncilor, chiar dacă este probabil ca acestea să încheie acorduri de închidere a investigaţiilor cu autorităţile de reglementare, pentru că trebuie să dovedească că au fost prejudiciaţi de manipularea dobânzilor interbancare, precum dobânda LIBOR de la bursa londoneză.

Unii investitori şi analişti anticipează că băncile vor fi nevoite să plătească daune uriaşe, în pofida dificultăţilor legale.

Astfel, Macquarie Research a estimat că băncile riscă plata unor despăgubiri de circa 175 de miliarde de dolari, pornind de la estimarea că dobânda LIBOR a fost subevaluată cu 0,4 puncte procentuale în perioada 2008-2009.

Alţi analişti, precum cei de la firma Keefe, Bruyette & Woods, estimează că procesele legate de manipularea dobânzilor ar putea costa băncile circa 47,5 miliarde de dolari.

Este probabil ca aceste procese să dureze mai mulţi ani, consideră analiştii, care se aşteaptă la presiuni mari asupra băncilor pentru a încheia înţelegeri cel puţin pentru unele dintre acuzaţii.

Potrivit Morgan Stanley, băncile care riscă cele mai mari plăţi de despăgubire sunt Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, Bank of America şi JP Morgan.

Reprezentanţii acestor bănci nu au dorit să comenteze, sau nu au putut fi contactaţi.

Te-ar mai putea interesa și
România a obţinut aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice – ministru
România a obţinut aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice ...
România a obţinut aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin, ţara......
Ministrul Mediului: Bucureştiul se mişcă foarte greu pe partea de calitate a aerului
Ministrul Mediului: Bucureştiul se mişcă foarte greu pe partea de calitate a aerului
 Comisia Europeană şi Ministerul Mediului încă aşteaptă Planul de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului (PICA) din ...
Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni
Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni
În primele cinci luni ale anului fiscal început în aprilie 2022, valoarea exporturilor de telefoane iPhone produse în ...
NATO ar „elimina” toate „forţele ruse” din Ucraina, dacă Rusia ar folosi arma nucleară, avertizează fostul director al CIA David Petraeus
NATO ar „elimina” toate „forţele ruse” din Ucraina, dacă Rusia ar folosi arma nucleară, avertizează ...
Fostul director al CIA David Petraeus, un fost general cu patru stele, dă asigurări că, în cazul în care Rusia ar folosi ...