Constructorilor de drumuri nu le mai merg afacerile şi apelează des la insolvenţă. Cele mai mari datorii, la stat şi la bănci

Mari constructori au apelat la insolvenţă în 2015, cel mai răsunător nume fiind Straco Group, companie controlată de fraţii Alexandru şi Traian Horpoş. Insolvenţele drumarilor din ultimii doi ani lasă în urmă datorii de zeci de milioane de euro, în special către bănci, dar şi către stat, prin ANAF. 
Economica.net - Dum, 27 mart. 2016, 21:01
Constructorilor de drumuri nu le mai merg afacerile şi apelează des la insolvenţă. Cele mai mari datorii, la stat şi la bănci

Primele insolvenţe în rândul marilor constructori au început să apară în 2012, atunci când Concefa şi Romstrade se puneau la adăpost de creditori. Au urmat apoi Tehnologica Radion, Vega 93 şi Contranscom Benţa în 2014. Alţi constructori au urmat traseul insolvenţei în 2015.

Romstrade, companie controlată de omul de afaceri Nelu Iordache şi abonată frecvent la contractele cu statul, a ajuns la afaceri de 2,56 milioane de euro în 2014, faţă de rulajul de 268 de milioane de euro în 2009. Şi numărul angajaţilor s-a redus de la vârful ultimilor şase ani, în 2011, atunci când pentru companie lucrau 1.623 de oameni. În 2014, Romstrade mai avea 38 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Insolvenţa Romstrade lasă în urmă datorii de peste 600 de milioane de euro. 

Iată mai jos cum au evoluat afacerile drumarilor în ultimii şase ani. 

ANAF, cel mai mare creditor al Apolodor Com Impex

Tribunalul Bucureşti a acceptat pe 6 august 2015 cererea de intrate în insolvenţă a companiei Apolodor Com Impex, controlată de omul de afaceri Radu Octavian Ouatu. Datoriile se ridică la 151,3 milioane de lei (34 milioane de euro). 

Cel mai mare creditor al Apolodor Com Impex este chiar statul, prin ANAF, care are de recuperat o creanţă în valoare de 57,4 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), arată datele din tabelul preliminar completat şi rectificat, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, pus la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro. 

Două bănci au de recuperat bani de la firma lui Ouatu. Este vorba de BCR, care a fost înscrisă la masa credală cu o valoare de 12,43 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro) şi Credit Europe Bank, care are de recuperat circa 250.000 de euro. 

380 de salariaţi au de recuperat, în total, peste 320.000 de euro. 

La capitolul creanţe chirografare s-au înscris 126 de creditori, iar suma totală acceptată depăşeşte 76 de milioane de lei (circa 17 milioane de euro). 

Insolvenţa Straco Group, datorii de 27 de milioane de euro 

Nu după mult timp de la intrarea în insolvenţă a Apolodor, Straco Group a îngroşat numărul constructorilor de drumuri şi autostrăzi în insolvenţă, asta după ce fraţii Alexandru şi Traian Horpoş au fost chemaţi la DNA în dosarul Chiliman. Tribunalul a acceptat pe 24 august 2015 cererea companiei de intrare în insolvenţă. În cazul Straco, cei mai mari creditori sunt două bănci.  

UniCredit Bank SA a cerut înscrierea în tabelul creanţelor suma de 129,5 milioane de lei şi figurează cu o creanţă privilegiată acceptată de 65,8 milioane de lei, restul sumelor fiind înscrise sub condiţii suspensive.

O altă bancă înscrisă la masa credală este Banca Comercială Română, care ceruse înscrierea sumei de 151 milioane de lei, sumă care figurează sub condiţie suspensivă. CRH Agregate şi CHR Ciment au de recuperat împreună 1,6 milioane de lei.

ANAF este trecută cu o creanţă de aproape două milioane de lei în categoria creanţelor privilegiate. Totuşi, Fiscul mai figurează şi cu o creanţă de circa patru milioane de lei înc ategoria creanţelor bugetare. 

326 de firme figurează în categoria creanţelor chirografare. Deşi au fost solicitate înscrieri de 87 milioane de lei, au fost acceptate doar 42,5 milioane de lei. În total, insolvenţa Straco Group lasă datorii de 120 de milioane de lei (27 milioane de euro), deşi creditorii au solicitat înscrirea la masa credată a unor datorii de 87 de milioane de euro. 

La începutul anului trecut, anchetatorii DNA au pus reflectoarele pe Straco Group, care primea contracte de la Primăria Sectorului 1. Vlad Moisescu i-ar fi impus primarului Andrei Chiliman să lucreze cu Straco şi să îi atribuie lucrări de asfaltare a străzilor şi de anvelopare a blocurilor, în schimb primind de la reprezentanţii societăţii comisioane de 10-15%, cu o frecvenţă de trei-patru ori pe an, potrivit procurorilor citaţi de Mediafax.

Probleme la DNA

Pe final de an, Conforest Braşov, firmă controlată de omul de afaceri Cristian Dorin Nica, a intrat în insolvenţă. DNA a scos la iveală în 2014 legăturile lui Nica cu deputalul Ion Ochi, care a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Nica ar fi primit de la Ochi în 2011, pe vremea când era vicepreşedintele CJ Braşov, contracte pentru execuţia unor lucrări de reparaţii la un drum judeţean. 

Tabelul preliminar al creanţelor a fost depus la Tribunal săptămâna trectă şi arată că datoriile companiei se ridică la 10,3 milioane de lei. Cele mai mari datorii pe care le are compania sunt către BRD SA, care are de recuperat 2,76 milioane de lei, către Banca Românească, care are de recuperat 1,45 milioane de lei, dar şi Fiscul, care figurează cu o creanţă de 1,8 milioane de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...