Băncile străine au închis robinetul de bani. Doar cele de stat mai dau credite, însă numai statului şi firmelor străine

În primul semestru din 2016 avansul creditării "economiei" de către sectorul bancar a fost de la 306,09 miliarde la 306,83 miliarde lei, conform statisticilor BNR. Interesant este că 80% din volumul de creditare a fost acordat de băncile de stat şi s-a îndreptat către finanţarea intermediarilor financiari (cu capital privat străin) şi administraţiei publice (capital de stat). Finanţarea economiei reale a scăzut în schimb pe toată linia.
Gabriela Ţinteanu - lun, 29 aug. 2016, 21:03
Băncile străine au închis robinetul de bani. Doar cele de stat mai dau credite, însă numai statului şi firmelor străine

Buletinul informativ nr. 6 al BNR arată că valoarea creditelor acordate la sfârşitul lunii iunie 2016 era de 306,838 miliarde de lei faţă de 306,093 miliarde de lei în luna ianuarie a aceluiaşi an. Buletinul băncii centrale arată în continuare cum şi cui au fost distribuite creditele în funcţie de forma de proprietate şi sectorul de activitate. Astfel, singurii care au beneficiat de o majorare a soldului creditelor sunt proprietarii de stat (de la 18,78 miliarde de lei în ianuarie la 18,864 în iunie) şi societăţile cu participare străină la capital (de la 3,30 miliarde la 3,52 miliarde lei) sau societăţile mixte, cu participarea statului la capital.

A mai existat un segment care a înregistrat creştere, cel al persoanelor fizice, de la 119,54 miliarde lei lşa 120,41 miliarde lei. Numai că, în primul semestru din acest an, creditarea persoanelor fizice a fost compus în mare parte din programul Prima Casă (anul acesta, până la data de 30 iunie, au fost acordate în cadrul programului Prima Casă un număr de 21.976 de garanții în valoare de 2 miliarde de lei potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM).

O analiză sectorială a beneficiarilor de credite bancare arată că societăţile care activează în industrie, servicii, construcţii şi agricultură s-au confruntat cu o reducere a soldului creditelor primite de la bănci. Practic creditele noi (mai puţin cele menţionate prin programul Prima Casă) s-au împărţit între societăţile care activează în domeniul intermedierilor financiare şi în asigurări pe de o parte şi admisnistraţia publică pe de altă parte.

Astfel, la intermediarii financiari şi asigurători creşterea a fost de la 6,90 la 7,64 de miliarde de lei în perioada menţionată. Surse din piaţă spun că aceste majorări în sectorul intermedierilor financiare se datorează în principal dezvoltării accelerate a leasingului, care în primul semestru din 2016 a înregistrat o creştere de 25% acordând finanţări de un miliard de euro. Şi brokerii din asigurări au făcut credit în 2016, dar de valori mult mai mici decât societăţile de leasing şi doar pentru dezvoltare, nu pentru finaţareea activităţii. Chiar dacă în proporţie mai mică decât leasingul, administraţia publică a înregistrat şi ea un avans al soldului creditelor, de la 15,55 miliarde lei la 15,90 miliarde lei.

Când vine vorba de forma de proprietate a finanţatorului, a băncii care a acordat cele mai multe credite în această perioadă, vom avea o nouă surpriză. Peste 90% din sectorul bancar este format din bănci cu capital privat, în mare parte străin (excepţie Banca Transilvania care deţine o cotă de piaţă de 12,6%). Cu toate acestea, contribuţia sectorului bancar privat la creditarea economiei a fost de 152 de milioane de lei, avansul creditării în primele şase luni a fost de la 283,67 miliarde de lei la 283,83 miliarde de lei.

În schimb, instituţiile de credit cu capital de stat şi majoritar de stat au consemnat un avans de la 22,41 miliarde de lei la 23 de miliarde de lei, în total 593 milioane de lei. Băncile cu capital de stat sunt Eximbank, cotă de piaţă de 1% şi CEC Bank, cotă de piaţă de 7,8%. Astfel, societăţile de leasing care au contractat cele mai multe credite în prima parte a anului s-au împrumutat de la băncile de stat şi nu de la companiile mamă cum au făcut până acum (ultimul exemplu în acest sens este creditul de 70 de milioane de lei de contractat de Raiffeisen Leasing de la Eximbank). O explicaţie se regăseşte în faptul că, probabil, societăţile respective au depăşit limitele de împrumut la băncile mamă. În concluzie, cele mai multe credite în 2016 le-au acordat băncile de stat către intermediarii financiari, asigurători, administraţia publică a statului şi persoanele fizice care au făcut împrumuturi garantate de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...