Băncile sunt presate de investitori să elimine finanţarea pentru combustibilii fosili

Un grup de investitori care împreună gestionează active în valoare de 11.000 de miliarde de dolari au cerut celor mai mari bănci din lume să elimine finanţarea pentru companiile care au legătură cu combustibilii fosili şi să sprijine obiectivele convenite la summitul pentru climă de la Paris, informează Bloomberg.
AGERPRES - lun, 19 apr. 2021, 09:11
Băncile sunt presate de investitori să elimine finanţarea pentru combustibilii fosili

Grupul de investitori, printre care se numără Pacific Investment Management Co., cel mai mare investitor mondial în obligaţiuni, şi Legal & General Investment Management, cel mai mare manager de active din Marea Britanie, au cerut unui număr de 27 de bănci să se angajeze pentru eliminarea emisiilor poluante generate de operaţiunile lor până în 2050, inclusiv a acelor emisii generate de pe urma activităţilor de creditare, trading şi subscriere. De asemenea, grupul celor 35 de investitori, reunit sub umbrela Institutional Investors Group on Climate Change, a subliniat că băncile ar trebui să îşi extindă activităţile de finanţare verde şi să se retragă din orice proiecte care sunt în contradicţie cu acordul de la Paris, scrie Agerpres.

În calitate de gardieni primari ai capitalului pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, băncile vor juca un rol vital în eforturile destinate limitării încălzirii globale şi un număr din ce în ce mai mare de activişti de mediu, decidenţi politici şi investitori cer acum industriei bancare să îşi utilizeze resursele sale considerabile pentru a facilita tranziţia la o lume fără emisii poluante.

„Există o nevoie urgentă pentru bănci să adopte şi să accelereze acţiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris”, a declarat directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.

Grupul de 35 de investitori a anunţat că a demarat discuţiile cu 27 din cele mai mari bănci ale lumii, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc şi UBS Group AG, şi se aşteaptă să extindă listă de-a lungul timpului. Deşi multe bănci au anunţat planuri destinate ajungerii la emisii zero, criticii pun sub semnul întrebării aceste angajamente deoarece nu menţionează creditele acordate pentru activităţile din sectorul combustililor fosili şi nici nu includ repere intermediare.

„Problema cu care ne confruntăm în prezent este că mult prea multe bănci nu se gândesc la prejudiciile provocate climei atunci când iau decizii de finanţare şi mult prea mulţi bani sunt injectaţi în activităţi cu emisii intensive de carbon de care trebuie să ne îndepărtăm”, a declarat Natasha Landell-Mills, director de stewardship la Sarasin & Partners.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...