1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Se schimbă banii. Apare a doua serie a bancnotelor euro. GALERIE FOTO

Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale (BCN) din eurosistem urmează să introducă a doua serie de bancnote din istoria monedei unice europene, potrivit anunţului făcut ieri de BCE. Seria noilor bancote se va intitula „Europa”, după personajul mitologic care a dat nume continentului nostru.

09 noi, 2012 | ECONOMICA.net

Noile bancnote vor şi reda, în filigran şi în hologramă, portretul personajului mitologic Europa (v. mai jos). Introducerea lor este motivată de creşterea siguranţei lor împotriva falsificatorilor şi de creşterea încrederii publicului.

Video cu noile elemente de securitate aici

Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând, în luna mai 2013, cu bancnota de 5 EUR.

„Seria „Europa” a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii, cu peste zece ani în urmă“, se spune în anunţul Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE a dezvăluit publicului, cele trei noi elemente de siguranţă  ale seriei de bancnote euro: filigranul-portret, holograma-portret şi numărul verde-smarald – au fost dezvăluite astăzi publicului. Toate elementele de siguranţă ale acesteia au fost „optimizate“, se spune în anunţul BCE.

Concepţia grafică este bazată pe tema „epoci şi stiluri” şi pe culorile dominante ale primei serii, care însă au fost „uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă noi optimizate“.

Bancnotele din a doua serie vor fi uşor de distins de cele din prima serie. Seria „Europa” va păstra cupiurile din seria anterioară, şi anume 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR, acestea urmând a fi introduse în ordine crescătoare, în timp.

Noua bancnotă de 5 EUR va fi, aşadar, urmată de cea de 10 EUR.

Iniţial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans.

Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la BCN din Eurosistem în orice moment.

Bancnota de 5 EUR din seria „Europa” va fi dezvăluită integral la data de 10 ianuarie 2013, iar instituţiile de credit vor începe să pună în circulaţie noile bancnote la ghişee sau la bancomate în luna mai 2013.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria „Europa”, în anul 2013, BCE şi băncile centrale naţionale din Zona Euro (Eurosistem) vor desfăşura, în zona euro, o campanie de informare pe canale multiple. Pregătirile sunt în curs, fiind susţinute de două agenţii selectate de BCE în urma unei licitaţii publice.

Mai multe detalii despre noile bancnote euro aici

EUROPA mitologică

Europa era fiica regelui Agenor, care domnea în Fenicia. Vrăjit de frumusețea ei, Zeus plănuiește să o fure, se preschimbă într-un taur frumos și se alătură turmelor regelui.
În timp ce Europa, împreună cu însoțitoarele sale, culegea flori, remarcă frumusețea taurului pe care-l încalecă.
Zeus o răpește, ducând-o pe insula Creta. Pe insulă o seduce (tăinuindu-i că are soție), astfel, ea îi devine amantă.
Aflând adevărul, Europa, înșelată, se aruncă de pe o stâncă în mare, însă Afrodita o salvează.

Pământul pe care a fost adusă de Zeus va primi numele ei. Europa i-a dăruit lui Zeus doi fii: Minos, care va ajunge regele Cretei, și Eac, judecător al lumii umbrelor.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO