Banco Santander investeşte 400 de milioane de euro în Ebury

Santander investește 400 de milioane de euro în Ebury, cel mai bun intermediar de operaţiuni comerciale şi schimburi valutare pentru IMM-uri, pentru a-şi consolida oferta de servicii de tranzacţionare globale.
Economica.net - lun, 04 nov. 2019, 14:05
Banco Santander investeşte 400 de milioane de euro în Ebury

Parteneriatul îmbunătățește și mai mult poziția Santander ca bancă preferată pentru IMM-urile care tranzacționează sau care aspiră să tranzacționeze la nivel internațional. Santander va accelera planurile de creștere ale companiei Ebury, care funcționează deja în 19 țări, prin intrarea pe noi piețe în America Latină și Asia.

Banco Santander a anunțat astăzi, 4 noiembrie 2019, o investiție strategică în Ebury, cel mai bun intermediar de operațiuni comerciale și schimburi valutare pentru companii mici și mijlocii, de 350 de milioane de lire sterline (aproximativ 400 de milioane EUR). Investiția, care se aliniază la strategia digitală a Santander de accelerare a creșterii prin noi proiecte, va susține oferta globală de servicii comerciale și va consolida în continuare poziția Santander ca primă opțiune bancară pentru IMM-urile care tranzacționează sau care aspiră să tranzacționeze pe plan internațional, pe piețele sale din Europa și din America și ulterior în Asia. Ebury, care operează în 19 țări și 140 de monede, a înregistrat o creștere medie consistentă a veniturilor anuale, de 40% în ultimii trei ani.

Ebury, companie fintech din Marea Britanie, operează pe o platformă unică de distribuție la nivel mondial, având un model de afaceri bazat pe analiza datelor și oferă clienților cele mai bune experiențe și produse. Parteneriatul va permite Ebury să își îmbunătățească oferta, având susținerea unei instituții financiare de top. Santander deservește peste patru milioane de clienți IMM în întreaga lume, dintre care peste 200.000 derulează afaceri internaționale.

Conform termenilor tranzacției, Santander va achiziționa 50,1% din Ebury pentru 350 de milioane de lire sterline, din care 70 de milioane de lire sterline vor fi noi capitaluri proprii (aproximativ 80 de milioane de euro) pentru a sprijini planurile Ebury de a accesa noi piețe în America Latină și Asia. Banca se așteaptă la o rentabilitate a capitalului investit (RoIC) peste 25% până în 2024. Investitorii existenți ai Ebury, inclusiv cofondatorii și conducerea, vor reinvesti în tranzacție, iar echipa de conducere actuală își va continua planurile de extindere ale Ebury.

Ana Botín, președintele executiv al Grupului Banco Santander, a declarat: „Întreprinderile mici și mijlocii sunt un motor major al creșterii în întreaga lume, creând noi locuri de muncă, contribuind cu până la 60% din totalul locurilor de muncă și cu până la 40% din PIB-ul național în economii în curs de dezvoltare. IMM-urile devin din ce în ce mai globale, iar Santander este cea mai bine poziționată bancă pentru a juca un rol de lider în a le ajuta să acceseze finanțarea comerțului global. Prin parteneriat cu Ebury, Santander va furniza produse și servicii mai rapide și mai eficiente pentru IMM-uri, anterior accesibile doar companiilor mai mari.

Juan Lobato și Salvador García, cofondatori ai Ebury, au declarat: „Combinând o bancă mare cu o companie fintech agilă, vom putea oferi clienților noștri cel mai bune facilități din ambele sectoare: ei vor putea beneficia de tehnologia noastră și de servicii de înaltă calitate în condiții de siguranță, în contrapartidă cu una dintre cele mai importante instituții financiare din lume. Este o perioadă entuziastă pentru Ebury, având în vedere că tocmai am finalizat prima achiziție, iar noul capital de la Santander și acționarii noștri existenți ne vor permite să investim în noi modalități de a servi IMM-urile care tranzacționează la nivel internațional și să continuăm creșterea activității noastre, păstrându-ne în același timp cultura antreprenorială.”

Ebury este un jucător specializat care oferă o suită completă de servicii de schimb valutar și plăți internaționale, cu prețuri și flexibilitate foarte competitive. Fintech-ul are o gamă largă de clienți, inclusiv IMM-uri, parteneri bancari și instituții financiare nebancare partenere. Ebury, cu 900 de angajați, care lucrează în 22 de birouri în 19 țări, oferă o platformă tehnologică de ultimă generație și o cultură unică susținută de cofondatorii Ebury, care au realizat peste 134 milioane dolari de la înființare în 2009. În 2018, compania a procesat plăți de 16.7 miliarde de lire pentru 43.000 de clienți.

Ebury va beneficia de toate facilitățile, brandul și rețeaua bancară corespondentă a Santander pentru a stabili noi parteneriate bancare, iar aceasta, la rândul ei, va beneficia în continuare de oportunitatea de creștere a tranzacțiilor transfrontaliere ale IMM-urilor.

Sergio Rial, CEO-ul Santander Brazilia și sponsorul executiv al activității diviziei de Servicii Tranzacționale Globale din Santander, se va alătura consiliului de administrație al Ebury în calitate de președinte. El va lucra îndeaproape cu echipa Ebury existentă, condusă de Juan Lobato și Salvador García.

Ebury va continua să funcționeze ca o unitate independentă, susținută de Santander, având in vedere experiența sa largă în creșterea și dezvoltarea companiilor în care a investit, precum Getnet, filiala braziliană a băncii. Getnet, deja un succes în Brazilia, ajută la construirea platformei Servicii Comerciale Globale, care s-a înființat inițial în Mexic, apoi s-a extins in America Latină și Europa. Santander lucrează cu 1,2 milioane de comercianți la nivel mondial, cu o cifră de afaceri de 150 de miliarde de euro, ceea ce plasează Santander în top 10 investitori globali în funcție de volum.

Banca oferă IMM-urilor mai multe opțiuni pentru a sustine creșterea și expansiunea internațională. Santander, împreună cu alte bănci internaționale, au lansat oficial la începutul acestei luni Trade Club Alliance, o rețea globală unică de bănci care urmărește simplificarea comerțului internațional cu o platformă digitală inovatoare.

Banco Santander (SAN SM, STD US, BNC LN) este o bancă comercială, fondată în 1857, cu sediul în Spania. Este prezentă pe 10 piețe din Europa și America, fiind cea mai mare bancă din zona euro din punct de vedere al capitalizării de piață. Misiunea sa este de a ajuta oamenii și afacerile să prospere într-un mod simplu, personal și corect. Santander pune bazele unei bănci mai responsabile și își asumă o serie de angajamente pentru a sprijini acest obiectiv, inclusiv strângerea a peste 120 miliarde de euro prin finanțare sustenabilă între 2019 și 2025, precum și susținerea financiară a peste 10 milioane de oameni în aceeași perioadă.

La finalul lunii septembrie 2019, Banco Santander avea 1,04 trilioane EUR în fonduri pentru clienți, 144 milioane clienți, dintre care 21 milioane sunt recurenți și 36,2 milioane sunt digitali (51% din clienții activi), 12.700 de filiale și 200.000 de angajați.

Banco Santander a obținut un profit de bază de 6.180 milioane EUR în primele nouă luni ale anului 2019, o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...