Bancpost pierde irevocabil la Tribunal: Un client are marjă de dobândă zero

Un client al BancPost a câştigat irevocabil un proces cu banca şi nu va mai plăti nimic în contul marjei de dobândă din contractul de credit. Rata i-a scăzut la jumătate.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 09:32
Bancpost pierde irevocabil la Tribunal: Un client are marjă de dobândă zero

Un client al Bancpost, Ramona Botoroga, a dat în judecată banca după ce în contractul ei de credit ipotecar BancPost a majorat dobânda.

Iniţial, clientul avea o dobândă calculată de BancPost la 7%, pe baza normelor sale interne.Însă, după apariţia OUG 50 în anul 2010, băncile au fost obligate la o nouă modalitate de calcul, mai transparentă, inclusiv la creditele în derulare: dobânda de referinţă pentru moneda creditului (Libor, Robor, Euribor) la care se adaugă o marjă fixă a băncii, trecută foarte clar în contract.

BancPost a făcut ce au făcut mai multe bănci din România: nu a redus dobânda şi a crescut marja fixă. Dobânda internă a băncii, de 7%, a fost transformată într-o dobândă formată din Libor (0,2%)la care a adaugat o marjă de 6,7%.

Clienta nu a fost de acord cu această modificare, a refuzat să semneze actele adiţionale, şi a dat în judecată banca. Cazul a fost judecat în Timiş şi, în final, Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, a decis că marja de dobândă este zero iar clienta trebuie să primească banii înapoi, atât pentru dobânda plătită anterior băncii, cât şi pentru comisionul de administrare. Iată decizia Tribunalului:

“Respinge recursul declarat de recurenta S.C. Bancpost S.A. ca nefondat. Admite recursul formulat de recurenta Botoroga Ramona. Modifică în parte sentinţa civilă nr.8447/13.06.2013 a Judecătoriei Timişoara, pronunţată în dosarul nr.783/325/2013 în sensul că: Admite în totalitate şi petitele 1, 2 şi 6 şi parţial petitul 5, respectiv: Constată ca fiind abuzive clauzele prevăzute la art.4.1, 4.2, 4.3 şi 4.6 din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007, referitoare la „indicele de referinţă al băncii”, ca modalitate de calcul a formulei dobânzii şi implicit nulitatea acestora. Constată ca fiind abuzive clauzele prevăzute la art.4.11 lit.b, 5.5 şi 8.1 alin.9 din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007, privind comisionul de administrare de 0,10% din soldul creditului şi implicit nulitatea acestora. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la restituirea către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumelor încasate începând cu data de 15.01.2010 şi care reprezintă diferenţa dintre dobânda stabilită în primul an de 5,35% şi dobânda lunară percepută de bancă după primul an de creditare. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la restituirea către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumelor încasate cu titlu de comision de administrare începând cu data de 15.01.2010 şi până la data de 04.02.2014, şi dispune eliminarea acestui comision din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007 începând cu data de 04.02.2014. Respinge petitul 4 al cererii de chemare în judecată ca neîntemeiat. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei recurate. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la plata către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă”.

Aşadar, clienta BancPost plăteşte acum o dobândă de doar 0,2%. Potrivit PRO TV, care a stat de vorbă cu clienta, rata la credit a scăzut de la 400 la 200 de euro. În plus, banca trebuie să i înapoieze 15.000 de euro.

„Nu putem comenta pana nu vedem motivatia instantei”, au spus reprezentantii Bancpost, pentru postul de televiziune citat.

Te-ar mai putea interesa și
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi......
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Peste 700 de zboruri de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni au săptămânal întârzieri în această ...
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, din cauza impactului ...
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești Soyuz
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești ...
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a început discuţii tehnice preliminare cu SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, ...