Bancpost pierde irevocabil la Tribunal: Un client are marjă de dobândă zero

Un client al BancPost a câştigat irevocabil un proces cu banca şi nu va mai plăti nimic în contul marjei de dobândă din contractul de credit. Rata i-a scăzut la jumătate.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 09:32
Bancpost pierde irevocabil la Tribunal: Un client are marjă de dobândă zero

Un client al Bancpost, Ramona Botoroga, a dat în judecată banca după ce în contractul ei de credit ipotecar BancPost a majorat dobânda.

Iniţial, clientul avea o dobândă calculată de BancPost la 7%, pe baza normelor sale interne.Însă, după apariţia OUG 50 în anul 2010, băncile au fost obligate la o nouă modalitate de calcul, mai transparentă, inclusiv la creditele în derulare: dobânda de referinţă pentru moneda creditului (Libor, Robor, Euribor) la care se adaugă o marjă fixă a băncii, trecută foarte clar în contract.

BancPost a făcut ce au făcut mai multe bănci din România: nu a redus dobânda şi a crescut marja fixă. Dobânda internă a băncii, de 7%, a fost transformată într-o dobândă formată din Libor (0,2%)la care a adaugat o marjă de 6,7%.

Clienta nu a fost de acord cu această modificare, a refuzat să semneze actele adiţionale, şi a dat în judecată banca. Cazul a fost judecat în Timiş şi, în final, Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, a decis că marja de dobândă este zero iar clienta trebuie să primească banii înapoi, atât pentru dobânda plătită anterior băncii, cât şi pentru comisionul de administrare. Iată decizia Tribunalului:

“Respinge recursul declarat de recurenta S.C. Bancpost S.A. ca nefondat. Admite recursul formulat de recurenta Botoroga Ramona. Modifică în parte sentinţa civilă nr.8447/13.06.2013 a Judecătoriei Timişoara, pronunţată în dosarul nr.783/325/2013 în sensul că: Admite în totalitate şi petitele 1, 2 şi 6 şi parţial petitul 5, respectiv: Constată ca fiind abuzive clauzele prevăzute la art.4.1, 4.2, 4.3 şi 4.6 din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007, referitoare la „indicele de referinţă al băncii”, ca modalitate de calcul a formulei dobânzii şi implicit nulitatea acestora. Constată ca fiind abuzive clauzele prevăzute la art.4.11 lit.b, 5.5 şi 8.1 alin.9 din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007, privind comisionul de administrare de 0,10% din soldul creditului şi implicit nulitatea acestora. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la restituirea către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumelor încasate începând cu data de 15.01.2010 şi care reprezintă diferenţa dintre dobânda stabilită în primul an de 5,35% şi dobânda lunară percepută de bancă după primul an de creditare. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la restituirea către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumelor încasate cu titlu de comision de administrare începând cu data de 15.01.2010 şi până la data de 04.02.2014, şi dispune eliminarea acestui comision din contractul de credit ipotecar nr. HL 14594/10.08.2007 începând cu data de 04.02.2014. Respinge petitul 4 al cererii de chemare în judecată ca neîntemeiat. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei recurate. Obligă recurenta pârâtă S.C. Bancpost S.A. la plata către recurenta reclamantă Botoroga Ramona a sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă”.

Aşadar, clienta BancPost plăteşte acum o dobândă de doar 0,2%. Potrivit PRO TV, care a stat de vorbă cu clienta, rata la credit a scăzut de la 400 la 200 de euro. În plus, banca trebuie să i înapoieze 15.000 de euro.

„Nu putem comenta pana nu vedem motivatia instantei”, au spus reprezentantii Bancpost, pentru postul de televiziune citat.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...