Bani de la stat pentru marii latifundiari. Afacerile străinilor, subvenţionate generos de români

Sumele primite de marii latifundiari ai României în contul subvenţiilor pe suprafaţă generează până la 25% din cifra lor de afaceri. Străinii "depind" cel mai mult de banii proveniţi de la UE şi din bugetul statului.
Alina Stanciu - Dum, 08 mart. 2015, 22:01
Bani de la stat pentru marii latifundiari. Afacerile străinilor, subvenţionate generos de români

Primele 10 companii agricole din România în funcţie de suprafeţele pentru care au primit subvenţii au încasat, anul trecut, în contul campaniei agricole din 2013,  peste 16 milioane de lei la bugetul de stat, potrivit informaţiilor furnizate de către Apia pentru ECONOMICA.NET.  Luând în calcul şi contribuţiile UE, suma totală încasată de aceştia a fost de 127,1 milioane de lei, adică aproximativ 3% din cifra de afaceri totală.

Un leu din patru din subvenţie

Conform calculelor ECONOMICA.NET realizate pe baza cifrelor de afaceri din 2013 şi a subvenţiilor pe suprafaţă încasate în contul Campaniei agricole 2013, companiile cu capital străin „depind” în cele mai mari proporţii de subvenţii. Astfel, Cross Wind SRL, companie deţinută de grupul danez Ingleby a încasat în contul campaniei agricole 2013 peste 7,3 milioane de lei, adică 25,5% din cifra de afaceri netă pe 2013, conform datelor publicate de către Ministerul de Finanţe. Compania deţinută, conform datelor ONRC, de Green Gate SRL cu 75% din acţiuni şi Ingleby Denmark A/S cultivă pe o suprafaţă de 11.130 de hectare. Compania nu are însă în administrare teren de la stat.

Într-o situaţia similară cu cea a danezilor de la Cross Wind se află şi Emiliana West Rom, companie deţinută de investitorul italian Martini Luciano. În 2013, un procent de 25,4% din cifra de afaceri a companie a fost asigurată de subvenţii, care s-au ridicat la 7,6 milioane de lei. Societatea deţine în proprietate şi arendă o suprafaţă totală de aproximativ 10.500 de hectare în judeţul Timiş, din care de la ADS are în concesiune în jur de 630 de hectare. 

Totodată, Delta Rom Agriculture SRL a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 50,5 milioane de lei, din care aproximativ 24,2% au provenit din subvenţiile pe suprafaţă. Compania este deţinută de  Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg şi care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei regenerabile. Luxemburghezii de la Fri-EL International Holding exploatează în total, prin Delta-Rom Agriculture SRL şi Anglo Rom Agriculture SRL, 13.200 de hectare de teren în judeţul Tulcea.

Cel mai mare latifundiar al ţării: peste 10% din cifra de afaceri provine din subvenţii

Agricost SRL, compania omului de afaceri Constantin Duluţe  a primit de la APIA în contul campaniei Agricole 2013 peste 43,2 milioane de lei, adică aproximativ 13,6% din cifra de afcaeri netă. Duluţe a concesionat de la stat în urmp cu trei ani 56.000 de hectare de teren arabil  în Insula Mare a Brăilei.

Intercereal SA Movila Ialomiţa, controlată neoficial de omul de afaceri Ioan Niculae a beneficiat pentru anul agricol 2013 de subvenţii în valoare de peste 7,1 milioane de lei. Suma reprezintă 7,25% din cifra de afaceri pe 2013 a companiei.

Cel mai puţin au contat subvenţiile pentru Interagro SA. Compania deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae a încasat subvenţii pe supraaţă în valoare de 11,7 milioane de lei, reprezentând 0,53% din cifra de afaceri.

Valoarea plăţii SAPS, care se acordă pentru teren arabil , păşunilor şi terenurilor cu culturi permanente  pentru 2013 a fost de 139,17 euro pe hectar. La aceasta se adaugă alte sume reprezentând plăţi naţionale directe complementare, în cazul în care pe terenul  arabil respectiv este cultivat. Subvenţiile acordate în contul campaniei agricole 2013 au fost încasate efectiv în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...