Programul Prima Casă 2016 va fi suplimentat – surse guvernamentale

Banii pentru Prima Casă se termină în următoarele zile. Reprezentanţii FNGCIMM au declarat pentru ECONOMICA.NET că plafonul de garanţii rămas disponibil ieri era de 182 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor va anunţa săptămâna viitoare, prin vocea ministrului, felul în care statul va continua să sprijine programul Prima Casă.
Economica.net - mie, 04 mai 2016, 20:59
Programul Prima Casă 2016 va fi suplimentat - surse guvernamentale

Ritmul rapid de acordare a creditelor ipotecare prin Programul Prima Casă în primele luni ale lui 2016, de frica legii dării în plată, a condus la epuizarea rapidă a garanţiilor acordade de stat băncilor pentru acest tip de împrumuturi.
Astfel, dacă în ceilalţi ani, unele bănci, ca BCR sau Banca Transilvania, reuşeau să epuizeze plafonul de garanţii aferent programului Prima Casă abia în septembrie-octombrie, iar anul trecut nici măcar nu a fost epuizat integral, în 2016 întregul plafon de garanţii aprobat de stat la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va fi epuizat în luna mai.

Ritmul de acordare a creditelor Prima Casă s-a dublat în 2016

Astfel, conform informaţiilor oferite de Fond, solicitările de garantare primite de FNGCIMM au fost de 7.806 în luna martie, comparativ cu 3.752 în martie 2015. De asemenea, numărul solicitărilor din aprilie 2016 a fost de 6.270 comparativ cu 3.673 în aprilie 2015.

Analizat pe ani, pentru perioada 1 ianuarie–20 aprilie 2015, garanţiile acordate de FNGCIMM au fost de 534.865.529 lei, faţă de 1.049.992.858 lei în aceaşi perioadă din 2016.

„Conform evidențelor FNGCIMM, plafonul anului 2016 rămas disponibil, este de peste 182 milioane lei, fonduri care estimăm că vor putea permite acordarea de garanții în cadrul programului până la începutul lunii iunie 2016″, spune răspunsul oficial primit ieri la solicitarea ECONOMICA.NET. Dacă împărţim fondul rămas la valoarea medie a unei garanţii, de circa 28.000 de euro, vom constata că Fondul mai are bani pentru circa 1.444 credite (calculat la un curs de 4,5 lei).

Alte patru bănci participante în cadrul programului Prima Casă au anunțat FNGCIMM că au epuizat plafoanele de garanţii: BRD, Credit Agricole, Banca Transilvania și ING Bank. Fondul spune că va efectua, în perioda imediat următoare, o suplimentare a plafoanelor acestor finanțatori prin realocarea garanţiilor rămase neutilizate de către ceilalți finanțatori participanți în program, însă redistribuirile nu vor avea valori semnificative.
De altfel, dacă cei 182 de milioane de lei vor fi împărţiţi doar între băncile care au solicitat suplimentarea plafonului am constata că banii se epuizează imediat, multe din dosare fiind deja aprobate sau pre-aprobate şi aşteptând doar banii.

Prima Casă merge mai departe!

În condiţiile în care putem spune practic că banii pentru Prima Casă s-au terminat, surse guvernamentale ne-au declarat că „statul va continua să sprijine piaţa. La ora actuală se analizează şi se gândesc măsurile care vor fi luate. Săptămâna viitoare la nivel de ministru al Finanţelor va exista o declaraţie în acest sens. Programul va continua însă într-un ritm mai normal, nu atât de accelerat ca până acum”.

Chiar dacă băncile comerciale au lăsat să se înţeleagă că din cauza legii dării în plată toată piaţa creditului se va bloca, iar tinerii nu vor mai putea să apeleze la programul Prima Casă, reprezentanţii guvernamentali spun că statul nu trebui şi nu va avea o ieşire bruscă din programul Prima Casă, chiar dacă nu este firesc ca acest program să nu mai aibă de acum încolo nici un fel de competiţie printre produsele bancare de gen.

Fiind an electoral este de aşteptat ca săptămâna viitoare să asistăm la o majorare a plafonului de garantare a creditelor în cadrul programului Prima Casă.

Prima Casă rămâne singura şansă pentru o persoană cu venituri medii de a-şi achiziona o locuinţă, în condiţiile în care avansul este de 5%, iar dobânda este ROBOR 3M plus două puncte procentuale. După publicarea în Monitorul Oficial a legii dării în plată, şapte bănci, printre care unele mari (BRD, Raiffeisen, Alpha Bank) au anunţat că vor acorda credite ipotecare în lei doar cu avansuri mari, de până la 35%. 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...