Banii din listarea Electrica vor fi folosiţi pentru investiţii în reţele – Departamentul pentru Energie

Fondurile obţinute în urma procesului de listare la bursă a societăţii Electrica vor fi folosite pentru investiţii în reţele, a declarat, marţi, şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 09:25
Banii din listarea Electrica vor fi folosiţi pentru investiţii în reţele -  Departamentul pentru Energie

‘Este lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiţii în reţele, în al doilea rând – pentru investiţii în reţele, iar pe locul trei – tot pentru investiţii în reţele’, a spus Dumitraşcu.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că toate resursele financiare obţinute din vânzarea acţiunilor companiei Electrica vor fi folosite pentru investiţii în infrastructura energetică ce conectează România de Republica Moldova.

La finele săptămânii trecute, compania de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunţul de listare pe piaţa de capital.

Listarea efectivă a companiei ar putea să se realizeze la sfârşitul lui iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie remis, vineri, AGERPRES.

”Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie. Electrica intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Piaţa Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Londra”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti.

”În acelaşi timp, însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjunctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica. În scrisoarea de intenţie încheiată între Executiv şi FMI în data de 5 martie 2014, principalele menţiuni referitoare la privatizarea societăţii Electrica sunt următoarele: separarea prin lichidare a trei societăţi regionale de întreţinere generatoare de pierderi, extragerea din Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de Electrica la societăţile de distribuţie deja privatizate, soluţionarea problemei neplăţii de către CFR a achiziţiilor de electricitate de la Electrica, lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar din acţiunile statului, în urma majorării de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinţă, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.

Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participaţiile minoritare) de 60 milioane de lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate vineri.

La 31 decembrie 2013, compania a afişat un profit net consolidat, cu excepţia participaţiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023 pentru unitatea sa de afaceri şi pentru lucrări de inginerie şi producţie, a declarat, pentru EFE,......
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video care împiedică afişarea ...
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în următoarele zile și ce record va depăși la final de an- Date oficiale
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport care analizează, printre altele, evoluția cursului de ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu - Pitești, care se află în etapa ...