UPDATE Bursa din Bucureşti a revenit pe creştere, pe fondul speculaţiilor despre eforturile de evitare a falimentului Greciei

30 06. 2015
bursa_bonzai_clopot_93053000

Lichiditatea pieţei de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a multiplicat de opt ori în ultimele patru ore, până la mai mult de opt milioane de euro, la ora 16.00, iar indicii bursieri au intrat pe creştere pe fondul speculaţiilor că oficialii greci şi cei europeni caută încă o soluţie de a evita intrarea în incapacitate a Greciei.

citeşte şi

Tsipras merge la Bruxelles, unde ar putea semna un acord. FMI nu vede azi banii. Schäuble: Grecia va rămâne în UE chiar dacă grecii votează „nu” la referendum. BCE va lua măsurile necesare

Toate acţiunile importante de la BVB reveniseră pe creştre, inclusiv cele ale băncilor, dar cu excepţia acţiunilor energetice.

La prânz, dintre toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), doar BET FI era în creştere. Indicele urmăreşte variaţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) şi a societăţilor de investiţii financiare (SIF). Lichiditatea s-a multiplicat de opt ori Conjunctura este favorabilă acţiunilor FP, ca urmare a distribuţiei de bani din capitalul social al Fondului. Creşterea preţului la FP şi la SIF3 au tras peste 0 % indicele BET Fi.

Toţi ceilalţi indici scădeau cu cel puţin 0,3%, pe o lichiditate redusă, de peste cinci milioane de lei, din care vânzările de acţiuni Transelectrica (TEL) şi cele ale BRD acopereau mai mult de jumătate. TEL scădea cu 0,6%, iar BRD cu 0,1%.

Lichiditatea redusă arăta mai degrabă absenţa investitorilor din piaţă. O valoare de tranzacţii de puţin peste un milion de euro, la jumătatea zilei, este puţin chiar şi pentru  BVB.

Principalii indici europeni erau de asemeni în scădere: la Londra, FTSE 100   cu 1,05%, la Frankfurt DAX    cu 1,31% iar la Paris CAC 40  cu 1, 35%.

„Informațiile privind Grecia au determinat reorientarea fluxurilor de capital dinspre acțiuni și materii prime către titluri de stat din Grupul core al Zonei Euro în ședința de luni”, scrie analistul senior Andrei Rădulescu, în raportul Băncii Transilvania, referindu-se la Germania şi Franţa. Fenomenul continuă şi astăzi.