Banii, la comun sau separat? Unul din cinci români preferă ca partenerii de cuplu să aibă bugete și conturi separate. Cele mai multe cupluri împart cheltuielile 50%-50% – studiu Revolut

Unul din cinci români preferă ca cei doi parteneri să aibă bugete și conturi separate, chiar dacă locuiesc împreună. Cele mai multe cupluri (37%) împart cheltuielile 50%-50%, dar mai bine de un sfert dintre respondenți (29%) nu au reguli clare pentru aceasta, potrivit unui studiu realizat de studiu realizat de Revolut și Dynata. Românii au cheltuit în 2022, numai prin Revolut, 708.000 de euro în aplicaţii de dating.
Gabriela Ţinteanu - mie, 22 feb. 2023, 22:08
Banii, la comun sau separat? Unul din cinci români preferă ca partenerii de cuplu să aibă bugete și conturi separate. Cele mai multe cupluri împart cheltuielile 50%-50% - studiu Revolut

“Revolut, banca digitală cu peste 2,6 milioane de clienți retail în România, se întreabă dacă viața tot mai scumpă a ajuns să afecteze modul în care ne organizăm relațiile personale sau relația în cuplu. Chiar dacă inflația ne limitează opțiunile de a ne arăta iubirea față de parteneri, dragostea încă nu cunoaște limite. Cât de importanți sunt banii într-o relație și cum vorbesc românii despre ecuația bani+iubire=?”, arată preambulul studiului comandat de Revolut.

Majoritatea românilor (58%) consideră că o abordare sănătoasă a temelor financiare este unul dintre cei mai importanți factori pentru o relație bună în cuplu. Dar sunt și alte opinii, minoritare însă. Astfel, 8% dintre respondenți au declarat că banii nu au fost niciodată un subiect important de discuție în cuplu, dar poate deveni unul în vremuri de recesiune economică sau criză. 4% dintre respondenți apreciază că discuțiile despre bani au sens doar dacă există bunuri partajate în cuplu. Totuși, 11 % dintre respondenți spun că banii nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu iubirea deoarece sentimentele sunt mai importante și nimic nu ar trebui să stea în calea fericirii celor care se iubesc. Nici chiar co-proprietățile. 

Cum își împart cheltuielile cuplurile, atunci când locuiesc împreună? Fifty-fifty, cine câştigă mai mult dă mai mult sau fiecare pe buzunarul lui?

Astfel, 37% dintre respondenți au declarat că împart 50%/50% cheltuielile. Pentru 29% dintre respondenți, nu există o regulă clară, facturile fiind achitate de oricare dintre cei doi, în ordinea în care acestea le parvin. Există și situația a treia, în care unul dintre membrii cuplului, cel care câștigă net mai mult, plătește mai mult (18%). Cum cele mai multe costuri sunt în sarcina celui care câștigă mai mult, și proporția privind plățile realizate variază – 30 / 70 sau 40 / 60.

Totuşi, unul din cinci români preferă ca cei doi parteneri să aibă bugete și conturi separate, chiar dacă locuiesc împreună. Mai ales bărbații consideră că e preferabil ca fiecare să își gestioneze veniturile.

Există, totuși, și o altă categorie de cupluri (6%)  – cele în care unul dintre parteneri plătește chiria și celălalt suportă cheltuielile săptămânale ale gospodăriei. Doar un mic procent de 1,5% dintre respondenți declară că mai sunt ajutați financiar de părinți, iar acest procent este ușor mai ridicat la categoria de vârstă 25-34 (5% dintre respondenții din această categorie de vârstă) și în special la cei care trăiesc în sud-vestul țării (Oltenia).

Conturi comune bancare comune sau separate? 74% dintre români preferă conturi bancare comune, iar 19% au conturi şi bugete total separate

Pentru că tehnologia din digital banking ne permite azi nenumărate variante de gestionare a banilor, și conturile comune în aplicațiile financiare sunt tot mai des întâlnite. Iar preferința românilor pentru astfel de conturi este evidentă – 74% dintre români preferă conturile bancare comune cu partenerul de viață, iar 49% dintre respondenții la chestionar aplică deja acest principiu.

Mai puțin de 19% dintre respondenți ar prefera să-și păstreze conturile bancare și bugetele complet separate. În acest caz, procentul femeilor și cel al bărbaților sunt aproape egale (18% femei/ 20% bărbați) și tendința este vizibilă mai ales la consumatorii din segmentul 25-34 de ani (24%). Românii care trăiesc în sudul țării (Muntenia) prezintă o favorabilitate mai ridicată față de conturile comune (57%), în timp ce procentul cel mai mare de răspunsuri în favoarea finanțelor personale separate s-a înregistrat la respondenții din centrul țării (26%).

Un sfert dintre respondenți (25%) aleg compromisul: un cont comun pentru chirie și cheltuielile curente, dar un cont separat pentru toate celelalte cheltuieli. Femeile în special par să prefere această soluție (29% dintre respondente și 20% dintre respondenți). Revolut le oferă cuplurilor posibilitatea de a economisi în Seifuri (pușculițe digitale) comune sumele necesare pentru obiectivele de cuplu precum vacanțe, cheltuieli importante sau experiențe pe care să le împărtășească cei doi.

Există și o minoritate de 5% care nu discută despre aceste aspecte în cuplu, gestionarea banilor nefiind deloc una dintre preocupările acestora. Cu cât se înaintează în vârstă, cu atât aceste aspecte legate de cheltuielile comune/ bani comuni devin mai puțin importante pentru cupluri și subiectul pare că nu există pentru cei doi  (1% în segmentul de vârstă 25-34 de ani față de  7% în segmentul 65+).

În 2022, românii au cheltuit prin Revolut 708.000 de euro pentru a plăti servicii către aplicaţii de dating

Dar pentru unii oameni, găsirea partenerului potrivit înseamnă și să cheltuiască, de exemplu, pentru aplicații de dating care să îi ajute să dea de jumătatea perfectă.

Căutarea iubirii nu este împiedicată nici de criză, nici de inflație, nici de creșterea costului vieții. De exemplu, pe parcursul anului trecut, peste 708.000 euro au cheltuit românii, prin Revolut, pentru a plăti servicii către aplicații de dating (Tinder, OkCupid, Hinge, Happn, Grindr, Feeld, eHarmony, Bumble). Cheltuielile cele mai mari s-au înregistrat în perioada concediilor august-septembrie (în medie, 34 euro/ client cheltuiți cu aplicațiile de dating) și tot atunci se înregistrează și cel mai mare număr de tranzacții/ utilizator (2/ lună). Categoria de vârstă în care se regăsesc cei mai mulți dintre utilizatorii acestor aplicații este 25-34 de ani. Am putea spune că fericirea în cuplu ține mai puțin de luna iubirii – februarie – și mai mult de nevoia de a petrece vara, vacanța, concediul în compania unui partener, indiferent de maniera în care a fost cunoscut.

 

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...