1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Barack Obama se va întâlni pentru prima dată cu Xi Jinping, în iunie

Preşedintele Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni la începutul lunii iunie în cadrul unui summit în California, în vestul Statelor Unite, prima lor întâlnire de când Xi Jinping a preluat conducerea ţării sale, a anunţat luni Casa Albă, relatează AFP.

21 mai, 2013 | Mediafax

Obama şi Xi Jinping se vor întâlni la 7 şi 8 iunie în regiunea Palm Springs, la 160 de kilomeri est de Los Angeles, pentru "discuţii aprofundate cu privire la un ansamblu de dosare bilaterale, regionale şi mondiale", a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

Cei doi lideri "vor examina progresele şi dificultăţile (care au marcat) relaţiile americano-chineze în ultimii patru ani şi vor discuta despre mijloacele de ameliorare a cooperării pentru a gestiona dezacordurile noastre în mod constructiv în următorii ani", a afirmat Casa Albă.

Executivul american a mai dezvăluit că un consilierul pentru securitate naţională al lui Obama, Tom Donilou, va efectua o vizită în perioada 26-28 mai la Beijing pentru a pregăti summitul.

Xi Jinping a fost desemnat la 14 martie preşedintele republicii chineze de către parlament, o succesiune atent organizată de puterea comunistă după cei zece ani în funcţie ai lui Hu Jintao.

Disputele nu lipsesc între cele două mari puteri, atât concurenţi geopolitici, cât şi parteneri economici.

Dorinţa lui Obama de a reorienta eforturile diplomatice şi comerciale ale ţării sale către Asia s-au ciocnit de multe ori de noile ambiţii geopolitice şi economice ale Beijingului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO