Bărbuţ vrea să facă o fabrică de vată bazaltică de 19-20 mil. euro cu banii din listarea AdePlast

Compania AdePlast, deţinută de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru construcţia unei fabrici de vată bazaltică, proiect estimat la 19-20 milioane euro, şi a cerut un ajutor de stat care să-i permită şi derularea altor proiecte, inclusiv preluări.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 10:32
Bărbuţ vrea să facă o fabrică de vată bazaltică de 19-20 mil. euro cu banii din listarea AdePlast

„Am o idee de a face o fabrică nouă, de vată bazaltică. (…) Această vată bazaltică se produce în Slovenia, Germania, Polonia şi Ungaria, în România nu se produce”, a spus Bărbuţ, în cadrul conferinţei de presă organizate marţi la Bursa de Valori cu ocazia listării AdePlast.

Producătorul de materiale de construcţii AdePlast lansează miercuri o ofertă publică pentru listarea la Bursă, prin care vrea să vândă o treime din acţiuni, pentru 13 – 15 milioane euro.

Fabrica va fi construită în localitatea Corlăţeşti (judeţul Prahova), lucrările urmând să înceapă în această iarnă şi să fie încheiate în primul trimestru al anului 2015.

Pe de altă parte, compania a depus documentaţia pentru un ajutor de stat care presupune alocarea de fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de muncă.

„Reîncercăm acest lucru, de data aceasta pentru a completa – sunt companii la ora actuală în România care au avut probleme financiare mari şi care pot fi cumpărate pe bani de nimic – şi să ne întregim, să ajungem în maxim trei ani la circa 100 milioane euro (cifră de afaceri, n.r.)”, a spus proprietarul AdePlast.

Construcţia fabricii poate fi finanţată din banii obţinuţi din listare şi fonduri bancare, iar în cazul în care ajutorul de stat va fi aprobat, compania ia în calcul şi alte proiecte, precum achiziţia de competitori locali.

AdePlast intenţionează să se extindă şi în afara României, fiind vizată preluarea unor producători din Austria sau Germania, potrivit lui Bărbuţ.

Fabrica de vată bazaltică va avea o capacitate de 15.000 de tone, în condiţiile în care piaţa, dominată de importuri, se ridică la 40.000 de tone şi are o valoare de 32-33 milioane euro.

Operaţiunea de listare se va încheia cu succes dacă sunt vândute minim 70% din acţiunile vizate.

Oferta este structurată pe două tranşe, investitorilor mari revenindu-le 85% din acţiuni (cu subscrieri de minim 500.000 de titluri), iar pentru micii investitori (cu subscrieri de până la 500.000 de titluri) sunt disponibile restul de 15% din acţiuni.

Investitorii mari vor putea subscrie la preţuri cuprinse între 3,52 lei/acţiune şi 4,06 lei/titlu, în timp ce micii investitori plasează ordinele doar la preţul de maxim, de 4,06 lei/acţiune.

Oferta este intermediată de Intercapital Invest şi Banca Comercială Română.

Înfiinţată în anul 1996, AdePlast deţine nouă fabrici, de mortare uscate, polistiren şi vopsele, situate pe trei platforme industriale, în Oradea, Ploieşti şi Roman.

Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 184,4 milioane lei, în creştere cu 29%, şi un profit net în urcare de la 6,9 milioane lei la 16,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare individuale IFRS.

Marcel Bărbuţ a vrut să listeze AdePlast încă din 2008, însă a renunţat ca urmare a scăderilor burselor în timpul crizei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană a aprobat ajutorul de restructurare pentru CE Oltenia, în valoare de 2,6 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat ajutorul de restructurare pentru CE Oltenia, în valoare de 2,6 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societății ...
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind combaterea schimbărilor climatice
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind ...
Franţa a avertizat miercuri statele candidate la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) asupra exigenţelor ...
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: Euro 6, hibrid, hibrid plug-in şi electrice
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: ...
Proiectul de modificare a Regulamentului-cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi, care conţine criterii ...