Barclays se pregăteşte pentru protestele acţionarilor

Banca britanică Barclays se pregăteşte de proteste din partea acţionarillor privind pachetul de compensaţie financiară acordat directorului general, Bob Diamond, în valoare totală de 17 milioane lire sterline (aproximativ 21 milioane euro), potrivit The Guardian.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 08:27
Barclays se pregăteşte pentru protestele acţionarilor

Companiile de asigurări Standard Life şi Aviva şi fondul de pensii, economii şi asigurări de viaţă Scottish Widows se pregătesc să voteze împotriva pachetului de compensaţii financiare şi prelungirii mandatului preşedintelui comisiei care stabileşte remuneraţia angajaţilor, la adunarea anuală a acţionarilor Barclays din 27 aprilie.

Americanul Bob Diamond, aflat la conducerea Barclays, este unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri din Marea Britanie.

Acţionarii sunt nemulţumiţi mai ales de pachetul de „egalizare fiscală” de 5,7 milioane lire (7 milioane euro) prin care banca vrea să-l despăgubească pe Diamond pentru creşterea costurilor fiscale odată cu relocarea din SUA în Marea Britanie.

Deşi compensaţia financiară a directorului general a fost menţionată şi în raportul anual al băncii, acţionarii au fost „sideraţi” luna trecută, când banca le-a transmis în detaliu raportul privind remuneraţiile pregătite.

Diamond ar trebui să primească totodată pachete de acţiuni care ar putea valora până la 6,75 milioane lire (8,2 milioane euro) peste trei ani, când vor putea fi tranzacţionate.

Bonusul de performanţă aferent afacerilor din 2011 ar putea adăuga încă 2,35 milioane lire la compensaţia lui Diamond.

Cei trei acţionari au o participaţie cumulată de peste 10% din acţiunile Barclays, care ar putea fi considerată suficient de importantă pentru a determina banca să reevalueze remuneraţia, după ce s-a opus de mai multe ori apelurilor pentru reducerea compensaţiilor acordate directorilor.

Salariile bancherilor au devenit un subiect sensibil în Marea Britanie în urma crizei financiare din 2008-2009, când guvernul de la Londra a intervenit cu zeci de miliarde de lire din bani publici pentru salvarea mai multor instituţii de credit de la colaps.

Barclays a avut mai multe întâlniri cu acţionarii, încercând să-i convingă că trebuie să menţină nu nivel adecvat de remunerare pentru a păstra angajaţii de valoare.

Contactaţi de The Guardian, reprezentanţii băncii nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...