1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Record: Barilul de ţiţei Brent a coborât sub 50 de dolari, pentru prima dată în ultimii şase ani

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât miercuri sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile din cauza excesului de ofertă şi a cererii modeste, transmit AFP şi Reuters.

07 ian, 2015 | Agerpres

În jurul orei 8,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste un dolar până la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piaţa americană cotaţia barilului de ţiţei a coborât până la 47,20 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009, după ce la începutul săptămânii a coborât sub pragul de 50 de dolari.

Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politică monetară de la Banca Japoniei, a declarat că se aşteaptă la noi reduceri de preţuri. 'Nu aş fi surprins dacă preţurile vor coborî până la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care ţine strict de cerere şi ofertă', a spus Nakahara.

În timp ce pe partea ofertei producţia de petrol a Rusiei a atins un nivel record iar exporturile de petrol ale Irakului a revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor iar în Asia economia chineze încetineşte iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

De asemenea, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecută să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului. OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO