Barna: Cîţu nu mai este susţinut de USR-PLUS. Cerem întrunire de urgenţă cu reprezentanţii coaliţiei

"Decizia aruncă această coaliţie de guvernare într-o criză majoră. De azi, Florin Cîţu nu mai este susţinut de coaliţia USR-PLUS. Demiterea ministrul Sănătăţii nu se bazează pe nicio evaluare", a spus vicepremierul Dan Barna.
Ion Dobreanu - mie, 14 apr. 2021, 15:16
Barna: Cîţu nu mai este susţinut de USR-PLUS. Cerem întrunire de urgenţă cu reprezentanţii coaliţiei

Dan Barna a solicitat, miercuri, o întrunire de urgenţă a coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre retragerea încrederii faţă de premierul Florin Cîţu.

„Cerem o întrunire de urgenţă a coaliţiei pentru a avea un dialog responsabil cu Ludovic Orban şi Kelemen Hunor, pentru a discuta retragerea încrederii premierului Cîţu”, a declarat Barna, la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi Ce spune şeful PNL, Ludovic Orban, despre demiterea lui Vlad Voiculescu

 

Cioloş: Cîţu a făcut jocul celor care frânează reformele; nu mai are susţinerea USR PLUS

Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru, declară preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, care consideră că şeful Executivului „a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare”.

„În Coaliţie, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcţională. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întâmplat azi, când premierul Cîţu a decis să ia unilateral o decizie fără o consultare prealabilă cu noi, cei care i-am fost parteneri şi l-am susţinut pentru a conduce guvernul coaliţiei. Demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional, o echipă pentru reformarea României. Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru”, scrie Cioloş, miercuri, pe Facebook.

Potrivit acestuia, încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început „un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliţie, inclusiv domnul Cîţu, atunci când a primit invitaţia de a-şi asuma rolul pe care încă îl deţine”, scrie Agerpres.

„Florin Cîţu a făcut astăzi jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat şi votat împreună. Alianţa USR PLUS îşi doreşte să rămână într-o coaliţie de guvernare care îşi asumă reforme. Am cerut de urgenţă o şedinţă a coaliţiei pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîţu”, mai susţine Cioloş.

Vlad Voiculescu a fost revocat din funcţie de premierul Florin Cîţu.

Totodată, şeful Executivului a demis-o pe Andreea Moldovan din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

 

Claudiu Năsui (USR): Azi, mafia din sistemul de sănătate de stat a câştigat din nou

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, apreciază că revocarea din funcţie a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost determinată de deciziile privind transparentizarea punctelor de vaccinare sau organizarea concursurilor „pe bune” pentru CNAS.

„Azi, mafia din sistemul de sănătate de stat a câştigat din nou. Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, şi numesc aici, din păcate, statul român, merge ‘tot înainte, că înainte era mai bine’, lejer, spre pensia specială. Din banul muncit de dumneavoastră trăiesc aceşti paraziţi. Aceşti hibrizi între hidră şi căpuşă, pe care îi ştim cu toţii. Ne-am obişnuit să le zicem generic ‘mafie’. Iată că mafia din sănătate a câştigat şi azi. A câştigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experienţă, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele şi impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani daţi sub semnături din acest sistem grotesc”, a scris liderul USR Bucureşti pe Facebook.

Acesta a adăugat că este „neînchipuit cât de greu e să faci reformă în acest stat” şi că Vlad Voiculescu „s-a văzut în scurtă vreme înlăturat”, după ce a încercat o astfel de reformă, scrie Agerpres.

„Înainte să îl judecăm pe Vlad pentru ‘lipsa de comunicare’, haideţi să vedem ce a declanşat linşajul mediatic, şi aici nu acuz media, ci pe cei din afara lor, care găsesc în televizor o tribună de la care îşi promovează interesele. Momentul zero a fost transparentizarea punctelor de vaccinare. Acelea la care aveau acces doar conectaţii şi familiile lor. Justiţia a zis deja că iniţiaţii au sărit peste rând. Bătându-şi joc de toţi românii. De oamenii care au înţeles perfect că trebuie să se vaccineze, vor să se vaccineze şi nu au unde. Acela a fost momentul cheie care a dus în cele din urmă la acest deznodământ. Au mai fost şi alte motive care au dus la demiterea lui Vlad, de exemplu concursurile pe bune pentru CNAS (o instituţie a statului român mai bogată decât majoritatea ministerelor). Doamnelor şi domnilor, votanţi ai coaliţiei sau nu, este de neînchipuit cât de greu e să faci reformă în acest stat. Vlad a încercat şi, din păcate, s-a văzut în scurtă vreme înlăturat”, a subliniat Năsui.

Cioloş: Modul în care a procedat premierul Cîţu în cazul lui Vlad Voiculescu este absolut inacceptabil

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, apreciază că este „absolut inacceptabil” modul în care a procedat premierul Florin Cîţu, înaintând preşedintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii fără consultarea conducerii Alianţei USR PLUS şi a Coaliţiei.

„Modul în care a procedat Florin Cîţu, înaintând preşedintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianţei USR PLUS şi a Coaliţiei, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală şi nu pot interveni public. Vom avea imediat o şedinţă a conducerii Alianţei USR PLUS şi vom decide împreună ce vom face. Dragoş Tudorache, preşedintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris liderul PLUS pe Facebook.

Miercuri, premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că interimar la conducerea ministerului va fi vicepremierul Dan Barna.

Totodată, şeful Executivului a demis-o din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe Andreea Moldovan.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat miercuri că, din punctul său de vedere, demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezintă „un act de agresiune” al premierului în cadrul coaliţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Educaţiei: Programul de actualizare a salariilor a fost transmis, miercuri seară, în unităţile de învăţământ
Ministerul Educaţiei: Programul de actualizare a salariilor a fost transmis, miercuri seară, în unităţile de învăţământ
Programul Edusal de actualizare a salariilor a fost livrat în unităţile de învăţământ în cursul serii de miercuri, a informat Ministerul Educaţiei....
Petrol – A treia zi consecutivă de creşteri pe pieţele internaţionale
Petrol – A treia zi consecutivă de creşteri pe pieţele internaţionale
Preţurile petrolului au închis miercuri în creştere pentru a treia zi consecutiv, deoarece investitorii s-au simţit ...
Top 3 sloturi de la EGT
Top 3 sloturi de la EGT
Pasionații de jocuri de noroc cunosc destul de bine companiile lider de piață în sectorul jocurilor de noroc, iar cei ...
Contribuţia la sănătate, datorată de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale în anul 2023, cuprinse între 36.000 de lei şi 72.000 de lei pe an, ajunge la 3.600 de lei. Cine trebuie să o achite
Contribuţia la sănătate, datorată de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale în anul 2023, cuprinse între ...
Contribuţia la sănătate pentru persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care în cuantum total anual sunt ...