Barometru: 57% dintre companii admit că digitalizarea le-a influenţat afacerile, în 2020

Mai mult de jumătate dintre companii (57%) susţin că digitalizarea a avut, deja, o influenţă mare asupra propriilor afaceri, în acest an, iar o companie din şase (63%) admite faptul că se va schimba radical în următorii 3 - 5 ani datorită digitalizării, arată rezultatele "Barometrul digitalizării 2020", dat publicităţii joi.
Economica.net - joi, 08 oct. 2020, 09:13
Barometru: 57% dintre companii admit că digitalizarea le-a influenţat afacerile, în 2020

Conform studiului realizat de Valoria, în colaborare cu Doingbusiness.ro, 4 din 10 companii (41%) au dat responsabilitatea procesului de digitalizare unui membru al conducerii, iar numai 8% dintre companii sunt lideri în digitalizare.

În continuare, principalul obstacol pe care îl văd companiile în calea transformării digitale este chiar percepţia pe care o au în acest moment că nu au consumatori digitali. Pe locul al doilea, 35% dintre companii în 2020 vs. 38% în 2018, spun că principalul obstacol este rezistenţa la schimbare, urmate pe locul al treilea de 33% în 2020 vs. 40% în 2018 care percep costurile asociate ca fiind prea mari.

În 2020, rezistenţa la schimbare este văzută ca obstacol de 20% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare, dar numai de 13% şi respectiv 7% dintre cele mediu şi puţin influenţate de acest proces transformaţional. În acelaşi timp, lipsa competenţelor digitale în cadrul managementului are ponderi care variază de la 10% la companiile puternic influenţate, la 9% la cele mediu influenţate şi, apoi, la 13% în cazul celor puţin influenţate de digitalizare.

Potrivit sursei citate, cele mai importante beneficii cumulate ale integrării procesului de digitalizare în următorii cinci ani sunt: simplificarea proceselor (61% în 2020 vs. 58% în 2018), reducerea costurilor (52% vs. 48%), eficienţa operaţională crescută (49% vs. 48%), creşterea veniturilor (28% vs. 31%) şi măsurarea mai bună a performanţelor companiei (26% vs. 28%). Pe ultimul loc se găseşte facilitarea procesului de recrutare şi retenţie a angajaţilor (2% vs. 3%).

„În 2020, 17% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare, 15% dintre cele mediu influenţate şi 18% din cele puţin influenţate consideră că digitalizarea va contribui la eficienţa operaţională a firmei. Companiile care au fost puţin influenţate sunt cele care cred cel mai mult că digitalizarea le îmbunătăţeşte procesul decizional cu ajutorul data analytics (10%). Companiile mediu influenţate de digitalizare sunt cele care consideră că vor beneficia de simplificarea proceselor (24%), de avantajul competitiv (7%) şi de produsele inovative (8%)”, se arată în studiul de specialitate.

De asemenea, peste jumătate din totalul companiilor chestionate (57%) spun că au fost foarte influenţate în acest an de digitalizare, faţă de 47% cu doi ani înainte. „Este de remarcat faptul că 78% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare sunt încrezătoare şi consideră că au cunoştinţele necesare pentru a parcurge acest proces. Pe de altă parte procentele celor oarecum încrezătoare că vor valorifica această tendinţă sunt în continuare cele mai mari (57%) în rândul companiilor care spun că au fost mediu influenţate de digitalizare, aproape la egalitate (46%) cu cele puţin influenţate”, notează datele Barometrului.

Cele mai multe companii respondente (29% în 2020) cred că firmele care le sunt competitori au fost afectate într-o măsură relativă de digitalizare. Pe de altă parte, 16% cred că au competitori afectaţi în foarte mare măsură, iar 9% că au competitori afectaţi în mică măsură de digitalizare. În schimb, numai 1% cred că acele companii care le sunt competitoare nu au fost afectate deloc de acest fenomen.

Ponderea companiilor care se aşteaptă ca modelele digitale de afaceri să le transforme, în foarte mare măsură industria în care activează în următorii 1-3 ani se menţine la 29% şi în 2020.

Studiul realizat de Valoria şi Doingbusiness.ro relevă faptul că procentul companiilor care au făcut transformarea digitală partea centrală a strategiei lor de afaceri se menţine la 30% în 2020, aproape la fel ca în 2018 când atingea 29%. Pentru companiile cele mai influenţate de digitalizare procentul este de 76%, dar ponderea scade la 43% în cazul celor mediu influenţate şi la 24% pentru cele puţin influenţate de digitalizare.

Cercetarea sondează percepţiile managerilor şi directorilor executivi cu privire la impactul digitalizării asupra companiilor din România. Chestionarul, la care s-au primit 433 de răspunsuri, a fost aplicat în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2020.

Valoria Business Solutions este o companie de consultanţă, training, şi coaching.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul austriac, TeleDoc, lansează o nouă aplicație de telemedicină în România
Startup-ul austriac, TeleDoc, lansează o nouă aplicație de telemedicină în România
TeleDoc, un startup-uri de telemedicină, cu sediul în Austria, anunță lansarea unei noi aplicații, MyTeledoc pe piața din România, în urma unei investiții de 550.000 euro. Serviciile sunt......
Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă va fi repornită abia sâmbătă la prânz
Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă va fi repornită abia sâmbătă la prânz
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, care s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național (SEN) miercuri, ...
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este în procent de 95% deja negociat cu Comisia Europeană şi ...
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, compania deținătoare a brandului Allview, listată la BVB, anunță preluarea unei participații de 12% din ...