Barometrul Industrial: Managerii estimează o reducere a activităţii din industrie, peste şase luni

Economica.net
25 05. 2016
industrie_productie_industriala_79339100

‘Veştile bune nu ţin mult. Situaţia în industrie s-a schimbat relativ brusc. În martie, a fost un moment de avânt. Dar în aprilie, avântul s-a topit, iar activitatea s-a redus. Volumul producţiei a căzut de la 69 de puncte în luna martie, la 61 în aprilie, cu numai 4 puncte peste media ultimelor 18 luni (57 de puncte). În pofida scăderii abrupte, industria rămâne în zona de expansiune (peste 50 de puncte)’, afirmă realizatorii barometrului.

Potrivit sursei citate, reculul din industrie este cauzat de contractarea brusca a cererii externe şi interne.

Totodată, comenzile noi au scăzut mai puternic decât volumul producţiei, de la 68 de puncte în martie la 58 de puncte în aprilie, iar exportul a coborât de la 61 la 58 de puncte. Stocurile au scăzut uşor de la 50 de puncte în martie la 48 în aprilie fapt care înseamnă că ieşirile încep să fie mai mari decât intrările.

‘Pentru moment, volumul producţiei nu resimte integral şocul scăderii comenzilor şi al stocurilor. Producţia se menţine mai sus pentru că procesează volumul mai mare de comenzi din lunile anterioare. Dar îl procesează mai greu. Volumul comenzilor neexecutate a crescut de la 49 la 53 de puncte, ceea ce arată şi un posibil deficit de capacitate’, se precizează în comunicat.

De asemenea, realizatorii barometrului susţin că fluctuaţiile bruşte ale cererii afectează şi locurile de muncă, iar firmele au început să reducă numărul de angajaţi.

Indicatorul angajărilor de personal a scăzut de la 56 de puncte în martie la 50 în aprilie. În paralel, costurile de producţie au continuat să crească de la 56 la 59 de puncte. În acelaşi timp, se observă o creştere a importurilor de materii prime şi a cheltuielilor de capital.

‘Importurile par a fi alimentate de consumul intern privat sau de o uşoară intensificare a investiţiilor private. În schimb, creşterea cheltuielilor de capital ar putea semnala dorinţa firmelor de a profita de creşterea economica generala pentru a se fortifica preventiv faţă de efectele instabilităţii durabile’, se menţionează în comunicat.

Barometru prezintă activitatea din industrie în luna aprilie 2016 şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat de IRSOP şi de SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 328 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-23 mai 2016.