Barroso: Ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită

Preşedintele Comisiei Europene, portughezul José Manuel Durao Barroso, a apreciat, luni, că Uniunea Europeană 'trebuie să se unească şi mai mult' şi a dat asigurări că ameninţarea la adresa supravieţuirii euro a fost depăşită, potrivit EFE, Público şi Jornal de Negócios.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 17:14
Barroso: Ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită

Barroso a susţinut viitorul monedei unice europene într-un discurs rostit la Lisabona, cu ocazia deschiderii conferinţei ‘Portugalia în Lume’, care marchează cei 40 de ani de existenţă ai săptămânalului portughez Expresso.

Fostul premier portughez (2002-2004) a menţionat că ‘Europa este privită cu neîncredere, cuvintele Europa şi criză apar de multe ori asociate’ şi a apreciat drept o interpretare ‘nepotrivită’ asocierea dintre ‘criză’ şi UE.

‘Criza financiară nu a fost generată de Uniunea Europeană, ci de datorii publice nesustenabile create de guverne şi comportamente iresponsabile din domeniul financiar’, a spus Barroso.

Potrivit acestuia, ‘criza nu a început în zona euro şi atinge ţări care nu sunt din zona euro’. ‘Uniunea Europeană este o victimă a crizei, nu este problema, este parte a soluţiei’, a mai spus şeful executivului comunitar.

‘Criza nu este a euro’, ci a datoriei suverane şi a sistemului financiar, a subliniat Barroso, adăugând că ‘euro continuă să fie o monedă stabilă şi puternică’.

Oficialul european a amintit, de asemenea, temerile privind ieşirea Greciei din zona euro.

‘Profesioniştii pesimismului s-au înşelat din nou. Grecia se menţine în zona euro’, a spus Barroso, subliniind că ‘ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită’.

Şeful executivului comunitar şi-a exprimat satisfacţia faţă de paşii făcuţi către o mai mare integrare economică şi instituţională.

‘Europa a ajuns într-un moment în care, dacă nu vrea să cadă în irelevanţă, trebuie să-şi adâncească integrarea, mai ales în termeni politici’, a mai spus fostul premier portughez. ‘Credibilitatea unei monede depinde de soliditatea instituţiilor care stau în spatele ei’, a subliniat el.

În discursul său, Barroso a recunoscut că UE ‘ar fi putut să reacţioneze mai repede’, însă a subliniat Uniunea Europeană acţionează ‘ca pompier şi arhitect în acelaşi timp’ şi face schimbările necesare.

El a criticat totodată ‘euroscepticismul’ şi ‘eurofobia’ multor oameni politici din toate ţările UE, care, ‘atunci când se întâmplă ceva rău, europenizează eşecul, iar când se întâmplă ceva bun, naţionalizează succesul’.

La dezbaterile din cadrul conferinţei de la Lisabona au fost invitaţi să participe, între alţii, Mário Soares, fost preşedinte al Portugaliei, Felipe González, fost preşedinte al guvernului spaniol, António Damásio, profesor universitar şi Miguel Poiares Maduro, profesor de drept european la European University Institute.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...