1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Barroso cere liderilor europeni un consens pentru a impulsiona creşterea economică

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a cerut vineri şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale UE ca la Consiliul European din 27 şi 28 iunie să ajungă la 'un nou consens' pentru adoptarea de măsuri în favoarea creşterii economice şi a diminuării şomajului, relatează agenţia EFE.

21 iun, 2013 | Agerpres

Într-o scrisoare adresată acestora, Barroso a subliniat că 'elementele pentru acest consens sunt pe masă' şi în acest moment este necesar 'să luăm decizii şi să accelerăm implementarea lor'.

În acest context, şeful Comisiei Europene a cerut un acord definitiv între statele membre şi Parlamentul European în problema bugetului plurianual pentru perioada 2014-2020 şi un pact în vederea aplicării iniţiativei comunitare privind locurile de muncă pentru tineri. Barroso mai cere statelor membre ca până în toamnă să prezinte programe naţionale de combatere a şomajului în rândul tinerilor, asigurând că Executivul comunitar le va completa cu mai multe iniţiative.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei a subliniat problema lipsei de finanţare pentru companii, mai ales cele mici şi mijlocii, şi s-a arătat încrezător că va putea discuta cu liderii europeni opţiunile sugerate de Bruxelles şi de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru înlesnirea accesului la credite.

Cele două instituţii vor prezenta tot vineri un raport în care vor propune mai multe soluţii prin care s-ar putea mobiliza între 55 şi 100 de miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru întreprinderile mici şi mijlocii europene cu ajutorul garanţiilor pentru împrumuturi acordate de bănci, care în prezent sunt reticente să ofere credite.

În opinia lui Barroso, accesul dificil la credite este 'unul dintre obstacolele majore în calea redresării' economice într-o Europă a cărei creştere economică se menţine la un nivel 'foarte nesatisfăcător'. 'Ceea ce ne trebuie este o revenire a încrederii, astfel încât companiile să investească şi să angajeze personal, iar băncile şi ceilalţi investitori să acorde o finanţare adecvată proiectelor din economia reală', a insistat şeful Comisiei Europene în scrisoarea trimisă liderilor UE.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO