Barroso: Interesul CE pentru dosarele de corupţie ale politicienilor nu ţine de afilierea politică

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a răspuns joi unei interpelări a eurodeputatului român Adrian Severin, arătând că interesul Comisiei pentru cazurile de corupţie în care sunt implicaţi politicieni români nu are legătură cu afilierea politică a acestora.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 08:34
Barroso: Interesul CE pentru dosarele de corupţie ale politicienilor nu ţine de afilierea politică

Severin adresase în 26 noiembrie Comisiei o interpelare la care solicita răspuns scris, privind faptul că în septembrie Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, a trimis ministrului român al Justiției, Mona Pivniceru, o scrisoare în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, în care solicita şi informații despre evoluţia dosarelor de corupţie a 11 policieni români, toţi oponenţi ai preşedintelui Traian Băsescu.

Eurodeputatul român, la rândul său anchetat de DNA, a întrebat care este temeiul legal în baza căruia Comisia a solicitat informaţii despre cazuri în curs de judecare şi care au fost criteriile de selecţie a celor 11 cazuri. „Faptul că respectivele cereri nu se referă la persoane aparținând cercurilor prezidențiale este un indiciu că justiția română este selectivă sau că presiunile Comisiei sunt selective?”, menţiona Severin în interpelarea sa.

Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a răspuns lui Severin, răspunsul scris fiind publicat joi, în acesta indicându-se faptul că al treilea obiectiv de referinţă (benchmark) din cadrul MCV „se referă la cercetări profesioniste și imparțiale cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt”.

„Comisia nu acceptă premisa întrebării distinsului deputat în Parlamentul European, conform căreia încearcă să exercite presiuni asupra procesului juridic din România. Monitorizarea cazurilor de către Comisie este utilizată doar pentru a urmări evoluția performanței globale a sistemului judiciar şi a evalua progresele înregistrate în domenii cum ar fi coerența și eficiența procesului judiciar”, evidenţiază Barroso.

El arată că organismul european solicită periodic părţii române „actualizări detaliate ale situaţiei”, inclusiv despre „cazurile de corupţie la nivel înalt”, în vederea monitorizării progreselor înregistrate.

„Contrar celor sugerate de întrebarea distinsului deputat în Parlamentul European, alegerea cazurilor nu are legătură cu afilierea politică a persoanelor care fac obiectul unei investigații, ci cu gravitatea și natura cazului (de exemplu, deturnare de fonduri ale UE, conflict de interese sau trafic de influență)”, subliniază Barroso.

De asemenea, el punctează că, „în speță, Comisia a solicitat informații referitoare la mai multe cazuri importante susceptibile să înregistreze întârzieri și în privința cărora este posibil ca instanțele să se pronunțe în lunile următoare”.

Barroso mai arată că a fost salutat de către Comisie răspunsul Guvernului român, „care a furnizat cele mai recente informații privind aceste cazuri, precum şi alte cazuri”.

Scrisoarea respectivă a secretarului general Catherine Day a fost publicată în octombrie în presa română, printre dosarele vizate fiind cele ale politicienilor Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, George Becali, Şerban Brădişteanu, George Copos, Decebal Traian Remeş, fostul şef Romsilva Ion Dumitru, Tudor Chiuariu.

Adrian Severin este eurodeputat în grupul neafiliaţilor, el fiind anchetat din 2011 de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă după scandalul investigaţiei sub acoperire a publicaţiei britanice „Sunday Times”. În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul lui Severin pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false în vederea înlesnirii unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...