Băsescu: Firme româneşti ca Romelectro şi SIVECO, interesate să intre pe piaţa din Turkmenistan

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întrevederea cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov, că firmele româneşti Romelectro şi SIVECO sunt interesate să intre pe piaţa din Turkmenistan în domeniile construcţiilor energetice şi IT.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 13:08
Băsescu: Firme româneşti ca Romelectro şi SIVECO, interesate să intre pe piaţa din Turkmenistan

Şeful statului a afirmat că pe lângă Romelectro şi SIVECO mai sunt şi alte firme româneşti interesate să obţină contracte în Turkmenistan pentru furnizare şi mentenanţă de utilaj petrolier şi de extracţie a gazelor naturale, precum şi în privinţa securizării frontierei sudice cu Afganistanul a acestei ţări, după retragerea misiunii ISAF în 2014.

De asemenea, preşedintele turkmen a arătat că între cele două ţări este „o relaţie strategică”, iar intensitatea acesteia trebuie să se vadă şi în schimburile comerciale şi economice care nu sunt mulţumitoare, menţionând în acest context importanţa Comisiei mixte interguvernamentale.

„Există multe cercuri de afaceri din România care vor să vină să colaboreze în Turkmenistan”, a arătat Berdâmuhamedov, el arătând că operatorii români din turism şi construcţii ar putea să coopereze la dezvoltarea industriei turistice din această ţară, prin participarea la finalizarea lucrărilor din staţiunea Avaza de la Marea Caspică.

Cei doi şefi de stat au menţionat că au discutat şi cooperarea în privinţa proiectelor de transport a gazelor naturale, precum şi despre realizarea coridorului de transport de marfă între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi, de la Marea Caspică, care să lege această ţară de Europa. „România este o poartă a noastră către Uniunea Europeană”, a spus Berdâmuhamedov.

Firma Romelectro este înscrisă la o licitaţie pentru un contract în valoare de peste 1 miliard de euro în vederea realizării liniei de înaltă tensiune dintre capitala Ashgabat şi portul Turkmenbaşi, pe o distanţă de aproximativ 400 de kilometri. Licitaţia va avea loc în perioada următoare.

Totodată, firma SIVECO este interesată să obţină un contract în vederea realizării sistemului informatic de comunicaţii între ministerele turkmene. Firma UTI are în vedere participarea la achiziţiile de echipamente în vederea securizării frontierei de sud cu Afganistanul.

La vizita din septembrie la Ashgabat a ministrului Economiei, Daniel Chiriţoiu, cu ocazia şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale, au participat aproximativ 20 de firme româneşti interesate de piaţa din Turkmenistan.

Proiectul realizării coridorului de transport de mărfuri Turkmenbasi-Constanţa, care să lege ţara din Asia Centrală de piaţa UE, a fost convenit în urmă cu un an de guvernele celor două ţări. Mărfurile urmează a fi transportate din Turkmenistan cu navele peste Marea Caspică, apoi prin Azerbaidjan şi Georgia. Legătura cu Constanţa ar trebui făcută prin linii de feriboturi de marfă cu porturile georgiene Batumi şi Poti, această componentă a coridorului de transport nefiind încă realizată în practică.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...