Băsescu: Avem o lege care vizează confiscarea extinsă, trebuie pusă în aplicare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România are deja o lege, declarată constituţională, privind confiscarea extinsă a bunurilor rezultate în urma infracţiunilor, însă aceasta trebuie şi pusă în aplicare mult mai eficient.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 19:56
Băsescu: Avem o lege care vizează confiscarea extinsă, trebuie pusă în aplicare

„Sigur, proprietatea trebuie garantată prin Constituţie, dar România are lege care a fost declarată constituţională, care vizează confiscarea extinsă. Deci mă duc şi la mama, pe numele căreia mi-am pus firma de drumuri şi mama, săraca, are 90 de ani, Dumnezeu s-o ierte, sau cei care au mame de vârsta asta, mă duc şi la copilul minor care încasează, ştiu eu, are pe numele lui trecute ştiu eu ce proprietăţi, mă duc şi la unchiul şi la naşul când văd că s-au făcut operaţiuni de transfer de proprietate într-o anume perioadă. Deci, confiscarea, în România, în momentul de faţă, nu mai este o minune, trebuie să fie pentru cei suspectaţi în fază iniţială de fraude punerea sub sechestru, într-un proces pregătitor pentru confiscare extinsă trebuie să fie o acţiune normală a procurorului, iar după pronunţarea sentinţei confiscarea fără drept de apel şi valorificarea bunurilor de asemenea este mai mult decât posibilă. Aici de aceea am şi insistat pe acest subiect în discuţiile cu procurorii. Şi, dacă vă aduceţi aminte, eu am mai spus, de altfel am fost unul dintre marii susţinători ai legii care să permită confiscarea extinsă, doar trebuie pusă în aplicare”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a mai arătat şi că înţelege furia în faţa unui accident auto. „Putem fi furioşi oricând când vedem un accident. Cred că şi domnul pe care eu l-am telescopat acum câteva săptămâni ar fi vrut să mi se confişte maşina în momentul acela, dar discutăm totuşi de proprietate”, a spus el.

Preşedintele a apreciat totodată că ar fi mai eficientă pentru prevenirea evenimentelor auto condamnarea cu executare a şoferilor care omoară oameni în accidente.

„Dacă domnii conducători auto ar şti că atunci când fac accidente şi sunt băuţi, când fac accidente călcând linia continuă, când fac accidente şi omoară oameni, când gonesc cu viteze mult peste limitele legale şi omoară oameni, dacă ar şti că în condiţiile astea instanţele îi trimit la puşcărie, îi condamnă cu executare, cred că ar fi mult mai eficient decât să ne punem problema «confiscăm maşina omului dacă»”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că statul nu are ce să mai facă cu o maşină implicată într-un accident, având în vedere costurile reparaţiei.

De asemenea, preşedintele a spus că clemenţa privind condamnarea cu suspendare a şoferilor care fac accidente cu victime e funcţională atunci când conducătorul auto a respectat prevederile legale privind viteza sau banda sa de circulaţie.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.

Ponta a spus că acest lucru ar fi posibil dacă actuala Constituţie ar fi modificată, urmând să conţină o prevedere în acest sens.

„În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini”, a spus Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...