Băsescu cere Exxon şi OMV-Petrom să facă în România hub regional pentru operaţiuni la Marea Neagră

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, cu o delegaţie a companiilor ExxonMobil şi OMV-Petrom, care l-au informat despre proiectele de viitor în privinţa rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, şeful statului propunând ca România să devină hub regional pentru operaţiuni zonale.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 19:20
Băsescu cere Exxon şi OMV-Petrom să facă în România hub regional pentru operaţiuni la Marea Neagră

Delegaţia consorţiului a fost condusă de vicepreşedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, şi de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

„Având în vedere proiectele pe care ExxonMobil şi OMV le vor dezvolta în zona Mării Negre, domnul preşedinte Traian Băsescu i-a propus domnului Johnny L. Hall să ia în considerare ca România să devină un hub regional pentru operaţiunie ExxonMobil şi OMV – Petrom în zona Mării Negre”, menţionează un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

În cadrul întrevederii, preşedintele Băsescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor şi planurile de viitor ale celor două companii în cadrul consorţiului pe care acestea l-au format în vederea desfăşurării în comun a lucrărilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagră.

În acelaşi timp, reprezentanţii cele două companii au vorbit despre importanţa acordată proiectului din blocul Neptun şi şi-au exprimat încrederea că vor obţine rezultate cât mai bune în urma lucrărilor desfăşurate, mai menţionează comunicatul.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul 2012, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

De asemenea, în august 2012 guvernul ucrainean anunţa că a atribut explorarea de gaze la zacamantul Skifska din Marea Neagră consorţiului condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell si din care mai fac parte OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului Neptun, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

Şi Romgaz va participa în asociere cu OMV şi Exxon la viitoarele activităţi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, în perimetrul Midia, cu o cotă de 10%, în baza unui acord semnat, în 13 februarie a.c., de către conducerile celor trei companii.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...