Băsescu: Chiar nu ştiam cine e Blejnar când am spus „nu-l cunosc”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, că el chiar nu îl cunoştea pe Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, la momentul când a fost întrebat, în martie 2011, într-o emisiune televizată, dacă îl cunoaşte pe acesta.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 21:25
Băsescu: Chiar nu ştiam cine e Blejnar când am spus

„Dar asta nu înseamnă că îl cunosc, omul ăsta nu a fost în partid, nu am legătură cu el. Sigur, l-am chemat la un CSAT. Habar nu am avut cine e şeful ANAF, că au fost mai mulţi şefi de instituţii chemaţi şi au stat în rândul doi şi trei. Abia pe urmă am avut o discuţie la Cotroceni, pe o temă tot aşa, legată de evaziunea fiscală. Deci îmi menţin punctul de vedere că la momentul la care am spus «nu-l cunosc» chiar nu ştiam cine e Blejnar; încă nu era aşa de mediatizat”, a afirmat Băsescu.

El a răspuns astfel unei întrebări de ce a declarat în martie 2011 că nu îl cunoaşte pe Sorin Blejnar în condiţiile în care a vorbit la telefon cu acesta în septembrie 2010, potrivit stenogramelor publicate în urmă cu o lună.

„Ştiu că este un mare interes pentru implicarea mea în campanie la Antena 3, vă pot spune că a cunoaşte un om înseamnă să-l ştii, eu am vorbit la telefon şi vorbesc cu toţi demnitarii statului român, inclusiv acum, de când sunt în coabitare. Cum credeţi că nu aş vorbi cu ministrul de Finanţe? Cum credeţi că nu vorbesc cu ministrul Apărării? Dar chiar alaltăieri, nu, înainte de weekend, am solicitat ministrului de Finanţe o situaţie cu restituirile de TVA pe 2010, 2011 şi anul ăsta. Pentru că vreau să ştiu cât din TVA-ul plătit este reîntors”, a mai argumentat Băsescu.

Administraţia Prezidenţială a transmis, în 19 octombrie , un comunicat de presă în care a făcut o serie de precizări referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Preşedinţia preciza că „este vorba despre trei interceptări telefonice” dintre preşedintele Traian Băsescu şi Sorin Blejnar.

„Discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului semnat de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român a constituit şi subiect de discuţii la cel mai înalt nivel între preşedintele Băsescu şi preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 – 3 martie 2010 şi, respectiv, 1 – 2 decembrie 2010), în condiţiile în care compania Rompetrol a fost achiziţionată de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan.

„O lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român”, se mai arată în comunicat.

Traian Băsescu a fost interceptat, în septembrie 2010, în timp ce primea informări de la Sorin Blejnar, discuţia aflându-se în dosarul în care fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului, potrivit unei stenograme publicate de money.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...