Băsescu: Dacă nu se ajunge la un compromis privind bugetul UE, România pierde patru miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în cazul în care nu se ajunge la un compromis în cazul bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020, România pierde patru miliarde de euro.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 15:47
Băsescu: Dacă nu se ajunge la un compromis privind bugetul UE, România pierde patru miliarde de euro

„În propunerea lui Van Rompuy se propune o sancţiune pentru lipsa absorbţiei fondurilor, lucru pe care noi îl respingem, dar nu-l respingem cu veto, îl respingem discutând. L-am şi informat pe preşedintele Van Rompuy. Dar admiţând prin absurd că am avea doar o creştere de 15% la coeziune, am pierde cam 15% din 19 miliarde, din 20 de miliarde, uite că sunt 3 miliarde – unul la agricultură şi 3 la coeziune, dintr-un foc, am pierde, 4 miliarde, dacă nu avem buget”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că obiectivul României este să fie luată o decizie privind bugetul UE anul acesta.

„Eu nu plec de la premisa că este bine să utilizăm dreptul de veto, ci obiectivul nostru, mai ales că anul 2013 se anunţă a fi un an de criză economică, obiectivul nostru este să avem un buget acum, dar din păcate, asta nu depinde numai de noi. Mai mult decât atât, estimez ca situaţia socială la nivel european va deveni mai dificilă. Sunt unele state donatoare extrem de importante, care la anul au alegeri şi ar fi bine să evităm să ajungem cu bugetul anul viitor, pentru că atunci va exista o influenţă foarte puternică a realităţilor naţionale. Cred că ar trebui să avem bugetul anul acesta, chiar dacă ar trebui să mai facem un consiliu”, a spus şeful statului.

El a explicat că preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi-a asumat negocierea în continuare între statele membre, pentru a ajunge la o concluzie, punctând că interesul României este să negocieze, nu să plece de la ideea de veto, deoarece în această situaţie „nu o mai caută nimeni”.

„Sigur că noi am început această negociere, ştim grupurile care au un punct de vedere care ne convine pe PAC, un punct de vedere care ne convine pe Coeziune. Alte detalii nu sunt posibile în acest stadiu. Lucrăm la căutarea de alianţe şi de găsirea de soluţii la nivelul UE. (…) Interesul României este să negocieze. Repet, interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi-l şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni şi vor vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a explicat că forţarea pe ameninţarea dinainte de Consiliu arată şi „incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere”.

„România nu a fost niciodată în această situaţie şi sper nici să nu fie în incapacitate de a-şi susţine prin negociere punctele de vedere şi să obţină măcar un compromis. Toţi plecăm pe ideea de compromis. Compromis şi la Bucureşti. Riscul să fim dezbinaţi e major”, a adăugat Băsescu.

El a punctat că „singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar” în contextul în care UE se află în criză.

„Să ştiţi că ar fi state donatoare care ar fi bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar şi nerealizarea unei înţelegeri. Iar cei care spun că este bine să punem un veto îi rugăm să îşi aducă aminte de aritmetica din I-IV şi să facă socotelile: cât pierdem dacă punem un veto şi nu se ajunge la un compromis legat de buget”, a menţionat el.

Întrebat în ce marje va fi acceptat, din partea României, un compromis în ceea ce priveşte bugetul european, şeful statului a răspuns: „Nu mă puneţi să mă vând şi să mă duc acolo dezarmat. Cu certitudine suntem pregătiţi pentru un compromis, ştim că trebuie să facem un compromis, ştim că trebuie să-l facem cât mai mic, dar este mai bine cu buget decât fără buget”.

El a precizat că nu exclude posibilitatea să nu se ajungă la niciun rezultat, afirmând că inclusiv la nivelul Grupului Prietenilor Coeziunii ar exista divergenţe, motiv pentru care nu s-a ajuns la ceva mai mult decât enunţul „vrem bani mai mulţi pentru coeziune”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...