Băsescu: E o minciună cheltuirea a 7 milioane euro pe deplasările mele cu aeronava TAROM

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este "o minciună" afirmaţia că bugetul de stat suporta anual 7 milioane euro costurile pentru aeronova TAROM Airbus A-130 închiriată pentru deplasările externe ale şefului statului.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 19:12
Băsescu: E o minciună cheltuirea a 7 milioane euro pe deplasările mele cu aeronava TAROM

„Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: «cheltuim şapte milioane de euro pe an ca să meargă preşedintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costă întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. (…) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion”, a spus preşedintele.

El a subliniat că „este nepermis” pentru preşedintele României ca în timp ce este într-o vizită externă să nu se poată deplasa rapid în ţară atunci când este un dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie să semneze instituirea stării de urgenţă.

De asemenea, el a arătat că pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicaţii speciale, care îi sunt necesare având în vedere statutul de ţară membră NATO a României şi faptul că oricând poate avea loc o criză majoră la acest nivel.

„Eu am următoarea problemă care ţine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereşte, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiunile pe care le are Preşedintele României. Deci preşedintele României trebuie să fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Preşedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poţi să spui pe urmă românilor ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau Armatei dispoziţiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Aşa ceva niciun preşedinte nu poate justifica”, a afirmat Băsescu.

„Probabil va trebui să luăm în charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat”, a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oară în ultimii ani când şeful statului efectuează o deplasare externă fără a utiliza aeronava închiriată special de la TAROM.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu va efectua deplasarea la Bruxelles cu un zbor de linie al companiei TAROM”, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Oprea a refuzat să menţioneze care sunt motivele pentru care preşedintele a optat pentru această variantă de deplasare şi nu va mai fi închiriată de la TAROM aeronava Airbus A-130 pe care Băsescu a folosit-o în ultimii ani pentru deplasările externe.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent că TAROM ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

El a spus, potrivit Realitatea.net, că aeronava prezidenţială face anual o gaură de 7 milioane de euro în bugetul TAROM şi că renunţarea la aceasta ar aduce economii importante companiei care are pierderi de 50 de milioane de euro anual.

TAROM va face o propunere Administraţiei Prezidenţiale privind aeronava folosită de preşedinte, care are cele mai ridicate costuri de mentenanţă, a spus ulterior ministrul Fenechiu, fără să detalieze, el declarându-se surprins că aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat.

Întrebat dacă aeronava ar trebui vândută, ministrul Transporturilor a afirmat că a avut o discuţie cu membrii Consiliului de Administraţie, că există o strategie privind aeronavele Airbus 310, dar a solicitat să nu i se ceară alte amănunte până nu este luată o decizie de către Consiliul de Administraţie.

„Este o aeronavă proprietate a companiei Tarom, folosită – ziceţi dumneavoastră – de Administraţia Prezidenţială, pe care plătim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanţă, fără costuri de operare”, a spus ministrul Transporturilor.

„Vă asigur că nu mă opun niciunei acţiuni, pentru că aceea nu e aeronava prezidenţială, aeronavă prezidenţială nu mai există din 2010, când acea aeronavă de 38 de ani nu a mai putut fi reparată din lipsă de fonduri. Ce folosesc eu de la Tarom este un avion pe care îl închiriem charter, dacă vreţi, nu este o aeronavă la dispoziţia preşedintelui României”, a precizat ulterior Băsescu.

Guvernul nu-i va retrage preşedintelui Traian Băsescu avionul cu care se deplasează la întâlniri oficiale, ci caută o soluţie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi să fie reduse, iar gradul de siguranţă să crească, a declarat săptămâna trecută şi premierul Victor Ponta.

„Ştiu şi eu de costul acela de 7 milioane. Problema este că acum la Tarom este un management privat, care nu e sub controlul ministerului şi, sigur, ia măsuri pentru eficientizarea companiei. Eu cred că trebuie găsită o soluţie în perioada următoare, e absolut normal ca preşedintele României, până la urmă şi primul-ministru, să aibă un avion cu care să se deplaseze la întâlnirile oficiale, nu e vorba că se duce în plimbări. Înţeleg însă condiţiile actuale sunt extrem de neeficiente. E un avion mai vechi şi poate că o să găsim împreună o altă soluţie. Nu e vorba aici să-i luăm avionul domnului Băsescu. încercăm însă să avem costuri cât mai mici şi o siguranţă cât mai mare”, a spus Ponta.

Administraţia Prezidenţială a solicitat în 2010 Tarom să efectueze cursele speciale pentru deplasările şi vizitele externe ale şefului statului, compania de stat punând la dispoziţie pentru acestea unul dintre cele două avioane Airbus A 310, achiziţionate la începutul anilor ’90.

Compania Romavia care opera vechea aeronavă prezidenţială, un Boeing 707 vechi de 39 de ani care nu mai îndeplinea nici standardele de zgomot la nivel european, a anunţat în 2010 că nu mai poate efectua deplasările preşedintelui ca urmare a situaţiei financiare dificile a regiei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...