Băsescu îi cere din nou lui Ponta să renunţe la introducerea accizei suplimentare pe carburanţi

Economica.net
31 03. 2014
basescu_90865100_13147300

„Fac un apel la dumneavoastră să îmbunătățiți colectarea veniturilor la buget. O mai bună colectare va salva românii de introducerea unor noi taxe și impozite, așa cum este și această majorare a accizei la carburant”, spune șeful statului, citat de Agerpres.

El îi solicită premierului din nou să renunțe la introducerea, începând cu 1 aprilie, a creșterii cu 7 eurocenți a accizei la carburant, punctând că aceasta este o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populației.

„Constat că vă mențineți punctul de vedere și doriți cu orice preț să introduceți o nouă povară fiscală asupra populației României. Fac un nou apel în vederea renunțării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creșterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra românilor. Dintre efectele imediate care vor afecta ambele categorii se pot enumera: scăderea consumului și creșterea prețurilor”, spune Băsescu.

eful statului menționează că insistența sa cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care a făcut-o bugetului pe anul 2014, apreciind că această nouă măsură nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiți în transport conform Directivei 2003/96.
„Această nouă creștere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populație și firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali”, susține el.
Președintele Băsescu arată că în cazul transportatorilor Guvernul a anunțat o compensare parțială a creșterii acestei accize cu mai mult de jumătate, banii utilizați în acest sens provenind de la bugetul de stat.

„Există în continuare riscul, anunțat chiar de către transportatori, ca un procent foarte ridicat din alimentările actuale de pe teritoriul României să se orienteze în afara țării, creând astfel efecte negative asupra bugetului de stat prin scăderea consumului. Trebuie menționat că o astfel de schemă de compensare implică un cost foarte mare de administrare, atât uman, cât și financiar, iar potențialul risc de fraudare este unul real. Prin urmare, această schemă de compensare a creșterii accizei este ineficientă și creează probleme de conformare din partea transportatorilor”, apreciază el.

Citeşte şi:

Benzina şi motorina se scumpesc cu 41 de bani pe litru, de la miezul nopţii

Șeful statului indică și că în sectorul agricol ministerul de resort a anunțat compensarea creșterii accizei la motorină prin subvenționarea majorării costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

El reiterează că aplicarea accizei de 7 eurocenți în domeniul agricol nu ar face altceva decât să frâneze dezvoltarea acestui sector, care a avut un rol crucial la obținerea creșterii economice din anul 2013.
„Consider că agricultorilor români nu trebuie să li se pună niciun fel de povară fiscală suplimentară, având în vedere riscul de a pierde competitivitatea pe piața europeană”, completează Băsescu.
Șeful statului arată că singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimțit prin majorarea accizei este cea reprezentată de cetățeni.

„În aceste condiții, populația va fi singura categorie defavorizată, discriminată, în condițiile în care creșterea economică de 3,5% din anul 2013 nu se face resimțită direct în nivelul de trai al românilor, ci rămâne momentan un rezultat statistic, doar pe hârtie. De asemenea, trebuie menționat că din sumele estimate inițial de Guvern că vor fi colectate prin compensările acordate de la bugetul de stat rezultă o acciză care va genera un venit mult diminuat, dar care, în schimb, va genera numeroase efecte negative la nivelul inflației și consumului”, spune Băsescu.
El precizează că alternativa bugetară de compensare a creșterii accizei cu 7 eurocenți a fost prezentată cu ocazia aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2014, „această măsură fiind una nejustificată dacă interesul Guvernului ar fi fost acela al generării unei creșteri economice sustenabile, bugetul incluzând resursele necesare compensării acesteia”. Băsescu arată că a propus, încă de la acel moment, câteva variante de compensare.

Președintele Traian Băsescu i-a transmis pe 25 martie o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cerea să renunțe la aplicarea creșterii taxei la carburanți, punctând că prin această măsură „s-ar pune o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic, dar și asupra consumatorului”.