Băsescu: În august nu primim niciun euro de la UE. Neoficial, plăţile sunt suspendate

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că în luna august România nu va primi "niciun euro" din fondurile europene, susţinând că "neoficial" plăţile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor şi procedurilor.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 13:12
Băsescu: În august nu primim niciun euro de la UE. Neoficial, plăţile sunt suspendate

Băsescu a susţinut într-o emisiune la Money Channel că „bătălia politică antinaţională” a USL ar fi dus la încetarea plăţilor pe fondurile europene.

„Avem o altă situaţie dramatică în zona banilor de la Uniunea Europeană, în luna august nu vom primi un euro. Neoficial sunt suspendate plăţile, pentru că în ultimele două luni mai trebuiau făcuţi nişte paşi legat de verificarea proiectelor în derulare şi de consolidarea procedurilor de absorţie a banilor. Ori, aceşti paşi nu au fost făcuţi de Guvernul Ponta şi să ştiţi că nu am ceva anume, dar ştie exact de ce nu se fac plăţi de la UE, din acest motive, pentru că ei s-au concentrat pe o bătălie politică antinaţională, nu pentru că este împotriva mea, ci pentru că a creat instabilitate împotriva interesului naţional”, a susţinut preşedintele suspendat.

Traian Băsescu a mai afirmat că există posibilitatea ca Guvernul Ponta să remedieze această situaţie.

„Ar trebui să se mişte foarte repede şi foarte bine să convingă că ne-am îmbunătăţit capacitatea de supraveghere şi procedurile, care implică corecta utilizare a banilor europeni, asta este vital”, a adăugat preşedintele suspendat.

Băsescu se face că uită de ce se întrerup plățile

Declarația lui Traian Băsescu vine la o zi după ce Victor Ponta a declarat că, împreună cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit „pe căi neoficiale” știri ingrijorătoare referitoare la modul în care s-a desfășurat în România, în 2010-2011, programul operațional sectorial de dezvoltare a resurselor umane. Orban a confirmat datele prezentate de premierul Ponta.

„Este un program care a presupus o sumă totală la dispoziția României de 2 miliarde de euro. A fost decontat doar 6% din această sumă importantă. S-au constatat grave probleme de sistem. În sistemul informatic, am aflat astăzi că au acces în acest moment încă 350 de persoane care nu au cont și nu ar avea dreptul de a avea acces la sistemul informatic și la introducerea și consultarea datelor necesare”, a afirmat Ponta.

Victor Ponta a mai spus că „toată lumea a luat bani de la POSDRU, fără niciun fel de control, fără niciun fel de interes”.

„(…) Sau este vorba de bani pe care fiecare i-a folosit pentru salarii de dimensiuni pe care le-am prezentat, foarte multe salarii de peste 14.000 de lei și multe salarii care depășesc 10.000 de euro”, a completat prim-ministrul.

Acesta a mai spus că suspendarea acestui program poate duce la pierderea definitivă a unor sume importante și poate duce la acoperirea din bugetul de stat a unor contracte.

„Nici nu decontăm banii europeni și trebuie să dam din bugetul de stat pentru tot felul de operațiuni dubioase care implică persoane dubioase”, a conchis premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...