Băsescu: Nu voi aproba bugetul dacă cresc accizele la carburanţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de guvern.
Economica.net - Dum, 24 nov. 2013, 16:24
Băsescu: Nu voi aproba bugetul dacă cresc accizele la carburanţi

„Cred că vom avea o creştere de inflaţie de cel puţin 3,5, adăugată pe inflaţia anunţată de Banca Naţională. Ceea ce v-am explicat cu cifre înseamnă creşeterea preţului la combustibil cu opt procente. 53 de bani. Este profund necinstit şi acesta este motivul pentru care voi trimite înapoi bugetul Parlamentului pentru că domnii din administraţia locală au surse bani europeni şi pentru că domnii de la Guvern pun un bir inutil şi toxic pe populaţie, pe consumatori, ca să poată satisface comandamentele de partid. (…) O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat iar apoi îl voi ataca şi la CCR”, a spus preşedintele Băsescu.

Băsescu a mai spus că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi „înghiţit” de creşterile de preţuri.

Potrivit preşedintelui, inflaţia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%.

El a precizat că ceea ce vrea să facă Guvernul în acest moment s-a mai întâmplat în 2008, când resursele au fost alocate către baronii locali, cu scop electoral

„Din păcate, aici observ ceea ce s-a mai întâmplat într-un an, în 2008, când toată resursa, tot ce s-a putut, inclusiv banii din provatizarea BCR, au fost transmişti către baronii locali pentru că le era greu cu banii europeni, în 2008. Şi scopul lor a fost electoral. Aceşti bani sunt bani aruncaţi pentru alegeri. Este inadmisibil să pui o astfel de acciză pe combustibilul pentru toată populaţia ca să-ţi faci rost de bani pentru alegeri, pentru baronii, baroneţii şi baronaşii din teritoriu”, a spus preşedintele Băsescu.

El a etichetat această creştere de acciză, menită să satisfacă presiunea baronilor locali, „cel puţin ca fiind iresponsabilitate”.

„Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui birirui pe populaţie pentru partid ca să-i fie bine partidului şi să sufere atâta amar de lume. (…) O afirm, aşa cum am afirmat atunci când colaliţia Guvernului Boc a mărit TVA cu 5%, afirm şi acum că prin creşterea accizei la combustibili se face o mare greeşeală economică. O greşeală care, bugetul demostrează, poate fi evitată”, a mai spus Băsescu.

El a precizat că majorarea accizei la combustibil va avea impact în toată economia şi în fiecare casă, în preţul de transport, în preţul alimentelor, în preţul bunurilor de larg consum, dar şi în transportul public, impactul fiind „destul de mare”.

„Deci, ceea ce domnul premier spune că vrea să dea oamenilor în plus la pensii şi salarii, va fi înghiţit de creşterile de preţuri şi de creşterea inflaţiei”, a spus Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...