Băsescu: „Omul gras” din sectorul bugetar trebuie să slăbească în continuare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referindu-se la bugetari, că "omul gras" din economie trebuie "să slăbească" în continuare, dar în acelaşi timp este momentul unui "acord fin", pentru completarea cu personal în locurile unde există un deficit, cum e cazul spitalelor.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 16:05
Băsescu:

„Ia uitaţi-l cât a slăbit…a slăbit cu 210.000 de salariaţi în sectorul public, şi după cum vedeţi statul nu s-a prăbuşit. Acest proces trebuie continuat în paralel cu crearea de locuri de muncă în zona economică, fie că vorbim de autostrăzi, fie că vorbim de lucrări la mediu, fie că vorbim de utilizarea mai consistentă a banilor europeni, dar acest proces trebuie să continue”, a susţinut Băsescu.

Şeful statului a menţionat că în acest moment trebuie să se treacă la o „ajustare a locurilor de muncă”. El a amintit de ordonanţa care prevedea că la şapte bugeri care părăsesc locul de muncă se poate angaja o singură persoană, care era necesară deoarece „România nu mai putea susţine un asemenea aparat” în domeniul bugetar.

„S-a preferat această reducere pe criteriul la şapte plecaţi un angajat, dar acum se pare că a venit momentul ajustării, unei ajustări fine. Sunt spitale în care nu mai avem personal – deci acolo ar trebui făcute angajări – şi încă avem foarte multe zone în sectorul administraţiei publice centrale şi locale care sunt excedentare din punct de vedere personal. Deci, abia acum cred că a venit momentul să se treacă la un acord fin, care că în următorii doi ani trebuie să continue procesul de reducere, de slăbire a omului gras, pus în spatele populaţiei care plăteşte taxe şi de ajustare a personalului în aşa fel încât să nu avem sectoare care să sufere de lipsă de personal”, a susţinut şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că în zona bugetară încă există excedent de personal „în birouri” şi există deficit de personal în unele spitale.

„Sau, ştiu eu spitale care au câteva sute de medici în plus faţă de necesar, numai că sunt în Capitală. Şi la spitalul de la Vulcan – dau un exemplu, poate nu e cazul – nu avem medici. Deci, trebuie reaşezat personalul şi acum se poate face această redistribuire. Sigur, să nu înţelegeţi că spun că trebuie luat un economist de la Ministerul Administraţiei şi dus ca medic la spitalul din Vulcan, dar se poate continua reducerea de personal la Ministerul Administraţiei – e ipotetic, nu există acest minister – şi se poate angaja personal medical la spitalul de la Vulcan. Deci, acum este momentul acordului fin”, a completat Băsescu.

Totodată, el a menţionat că astfel de reduceri de personal ar trebui compensate cu o gamă largă de programe de genul celor din 2009, 2010, 2011, finanţate cu sume relativ mici, dar care să aibă o „adresabilitate foarte largă”.

România redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capital

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, că România redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capital, fapt probat de ultimele cifre ale Eurostat, arătând că este meritul sacrificiilor românilor.

„Acum două zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012 şi este foarte important că România este înregistrată cu o datorie publică de 37,8% din PIB şi cu un deficit la bugetului de stat de 2,9%. (..) Nu există niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% şi să-l reducă în interval de practic 2 ani şi jumătate. A fost un efort uriaş pe care l-au făcut românii, care a arătat că naţiunea română este capabilă de performanţă, iar sacrificiul pe care l-au făcut românii în această perioadă de austeritate este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut. (…) În acest moment, bazat pe aceste cifre, România revine în rândul ţărilor cu un deficit în parametrii Acordului de la Maastricht şi redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capita”‘, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a reamintit de expresiile pe care le-a folosit în anul 2010, făcând referire la necesitatea luării unor măsuri de restabilire macroeconomică: ”România, nava în furtună pe care o să o pun la cheu liniştit”, ”omul gras care era statul şi care stătea în spatele unuia slab şi firav care erau cei care produceau în economia românească”.

”Vă aduceţi aminte de data de 6 mai 2010. Aş putea spune cea mai grea zi din viaţa mea ca şef al statului, ziua în care am anunţat măsurile de austeritate în vederea redobândirii echilibrelor macroeconomice ale ţării. Anunţ care, în mare parte, s-a realizat. Unele din cele anunţate nu au putut fi implementate datorită deciziilor CCR, dar au fost compensate. Este vorba, deci, de momentul de criză 2010, când România era într-o situaţie extrem de dificilă, aproape că nu ne mai puteam împrumuta pe pieţele internaţionale pentru a ne acoperi cheltuielile de funcţionare a statului şi obligaţiile sociale pe care le aveam – pensii şi ajutoare sociale”, a amintit preşedintele.

El a prezentat situaţia economică a ţării, începând cu anul 2008, folosindu-se de o serie de grafice. Acesta a ţinut să puncteze că foloseşte în prezentarea sa cifre ale Eurostat.

Şeful statului a reiterat faptul că măsurile economice din 2010 au fost convenite cu Guvernul de la acea dată, guvernatorul BNR, dar şi cu reprezentanţii arcului guvernamental de atunci.

”A fost o zi (6 mai 2010 – n.r.) care mi-a adus şi ură şi supărare, şi pierderi politice uriaşe, nu numai mie, dar şi premierului Emil Boc şi Guvernului lui”, a adăugat Băsescu.

Un nou acord cu UE şi FMI, pentru a accelera procesul de convergenţă

Preşedintele Băsescu a declarat că finalizarea actualui acord cu FMI, BM şi CE este extrem de importantă pentru consolidarea credibilităţii României, el exprimându-se şi în favoarea încheierii unui nou acord pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.

Şeful statului a explicat că încheierea unui nou acord cu UE şi cu FMI trebuie să se facă nu pentru bani, ci pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.

„Finalizarea actualului acord cu FMI, BM şi CE mi se pare extrem de importantă pentru consolidarea credibilităţii României ca stat care nu mai este dispus să revină la împrumuturi pentru asigurarea salariilor şi pensiilor”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat, de asemenea, că România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente în acest an.

Mulţumiri Guvernelor

Băsescu a ţinut să mulţumească Guvernelor conduse de Emil Boc, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta pentru situaţia în care se află România, în prezent, din punct de vedere economic.

”Am trăit cu toate cele trei guverne, încerc să dau fiecăruia ce este al lui”, a spus Băsescu.

El a explicat că Guvernul Boc are meritul de a fi pus interesul naţional deasupra celui politic, sacrificându-şi voturile.

„Guvernul Ungureanu are meritul pentru că nu a afectat parcursul de recuperare a dezechilibrelor şi acelaşi lucru este valabil pentru Guvernul Ponta. (…) Mi-a fost teamă că din mai, de când a preluat guvernarea, Guvernul Ponta ar fi putut să ia măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din decembrie. Nu a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus o contribuţie la atingerea rezultatelor de astăzi”, a adăugat Băsescu.

Dacă vom trece la a fi subordonaţi baronilor locali, nu vom reuşi să menţinem echilibrele

Preşedintele a adăugat că ar fi mare păcat dacă din motivaţii policianiste va fi dezechilibrată din nou situaţia macroeconomică a ţării, avertizând că, dacă se va trece la subordonarea faţă de baronii locali, cu siguranţă nu se va reuşi menţinerea echilibrelor.

„Ar fi un mare păcat ca din motivaţii politice sau politicianiste să dezechilibrăm din nou situaţia macroeconomică a ţării. Apreciez că este datoria majorităţii parlamentare să protejeze aceste echilibre, să le consolideze, pentru că ele s-au obţinut cu sacrificii din partea populaţiei”, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că, dacă se va trece la subordonarea faţă de „baronii locali” şi dacă orice încasare suplimentară la buget va fi dedicată „clientelei de la nivel local”, atunci „cu siguranţă” nu se va reuşi menţinerea echilibrelor macroeconomice.

Băsescu despre inflaţie: Exact vă spune guvernatorul. Din câte ştiu nici el nu a nimerit-o întotdeauna

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, vineri, răspunzând unei întrebări, despre nivelul ratei inflaţiei în acest an şi în acest context el a spus râzând: „Îmi dau şi eu cu părerea (…). Exact vă spune guvernatorul, din câte ştiu nici el nu a nimerit-o întotdeauna”.

Preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă rata anuală a inflaţiei anunţată recent, de 5%, face parte din situaţia pozitivă în ceea ce priveşte situaţia macroeconomică, pe care şeful statului a prezentat-o într-o declaraţie susţinută vineri la Palatul Cotroceni.

„Nu aş spune că este un capăt de ţară inflaţia, ba chiar a prins foarte bine exporturilor şi eu sunt convins că inflaţia anualizată va fi în jur de 3. Întotdeauna în primăvară ne cresc preţurile la zarzavaturi, la cartofi… şi să vedeţi ce o să fie în toamnă. Sunt convins că o să avem luni cu reducerea preţurilor, nu cu creşterea preţurilor. (…) Îmi dau şi eu cu părerea, cel mai bine vă spune guvernatorul, dar eu vă asigur că vom avea multe luni cu inflaţie extrem de redusă care pe o inflaţie anualizată ne poate permite să fim undeva la 3 – 3,5 Dar exact vă spune guvernatorul, din câte ştiu nici el nu a nimerit-o întotdeauna, dar…”, a spus Băsescu.

De asemenea, şeful statului a menţionat că România va putea ajunge la o creştere economică de peste 2%, fără ca aceasta să fie determinată de o recoltă bună în agricultură.

„În ceea ce priveşte creşterea economică, afirm fără reţineri că România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente anul acesta, fără să mă bazez neapărat pe recolta care se prefigurează a fi bună în agricultură, dar avem foarte mulţi bani la dispoziţie de la UE. Avem posibilitatea să creăm locuri de muncă, avem posibilitatea să ne micşorăm deficitele, prin creşterea numărului de lucrări făcute pe bani europeni şi implicit prin colectarea taxelor pe forţa de muncă ca rezultat al derulării proiectelor cu bani europeni”, a susţinut Traian Băsescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul logistic de 54.000 de mp la Craiova. ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești ...