Băsescu: Potrivit Constituţiei, CSM trebuie să-mi propună procurorul general şi şeful DNA

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, vineri, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 12:41
Băsescu: Potrivit Constituţiei, CSM trebuie să-mi propună procurorul general şi şeful DNA

„Am o problemă care este la zi. Şi, sigur, puteţi să îmi spuneţi că «Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat-o până acum?». E foarte simplu, nu a fost în atenţia mea din punct de vedere procedural. Propunerea de la MJ pentru funcţia de procuror general şi procuror şef DNA. (…) Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi cei mai pricepuţi. Avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa: «CSM propune preşedintelui României numirea procurorilor şefi». Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM”, a spus Traian Băsescu.

El le-a spus membrilor CSM că nu le cere acum un răspuns.

„Avem şi o menţiune că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei sau ministrului Justiţiei, dar aceasta nu poate, în opinia mea de inginer, să substituie prevederea din 134”, a continuat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că nu se va grăbi cu aprobarea sau respingerea celor două propuneri.

„Aş vrea să ştiu un punct de vedere al dumneavoastră în următoarele zile. Eu nu am termen”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că prevederea din articolul 134 al Constituţiei „nu lasă dubii” şi s-a declarat surprins că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii.

„Să faceţi o dezbatere şi să îmi daţi şi mie un punct de vedere cum aţi citi Constituţia privind desemnarea procurorilor în funcţie. Dar eu nu am în Constituţie o prevedere expresă că ministrul Justiţiei face propunerea, prevederea expresă este că CSM face propunerea. Nu îmi daţi un răspuns acum pentru că aş vrea să fie o analiză a dumneavoastră care este soluţia corectă. Nu vreau un răspuns acum, nu vreau să creăm o dispută”, a insistat preşedintele, precizând că nu îl „zoreşte” nimeni.

Întrebat ce i-au spus consilierii lui, Traian Băsescu a răspuns: „Nu pot să spun acum. Deşi să ştiţi că toţi consilierii mei m-au întrebat: «Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat până acum?»”.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că trebuie găsite soluţii rapide pentru a aşeza pe funcţii procurorii generali şi procurori şefi adjuncţi, şefi de secţii în Parchetul General şi DNA.

„Teoria până acum a fost că nu numim adjuncţi şi şefi de secţii în cele două parchete mari până nu numim şefii acestor instituţii, dându-le acestora şansa să fie implicaţi în numirea echipelor. Acum eu fac un apel la dumneavoastră, dincolo de a stabili calendarul de implementare a codurilor, o urgenţă la zi este ocuparea locurilor vacante din DNA şi Parchetul General, şi sunt multe”, le-a spus Băsescu membrilor CSM.

Articolul 134 al Constituţiei, referitor la atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii, prevede la alineatul (1) că CSM „propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...