Băsescu: Presa să nu cadă în capcana discuţiei pe Constituţie şi să uite ca nu tragem banii de la UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că vrea să tragă un semnal public cu privire la absorbţia fondurilor europene, el atenţionând presa să nu cadă în capcana de a uita de acest subiect pe fondul dezbaterii despre modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 21:41
Băsescu: Presa să nu cadă în capcana discuţiei pe Constituţie şi să uite ca nu tragem banii de la UE

„Este doar un semnal public şi trebuie să vă spun că, nu întâmplător o spun în faţa presei, pentru că eu sper ca şi presa să iasă din capcana marii dezbateri despre Constituţie şi a marii dezbateri despre reorganizarea administrativă, şi să se uite că nu tragem banii. Fără bani putem să modificăm Constituţia de zece ori şi să reorganizăm administrativ România de 20 de ori. Cea mai mare pierdere este să nu tragem banii europeni”, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că deşi „foarte entuziastul” ministru Eugen Teodorovici a spus că va aduce rata de absorbţie până la 50% la finalul lui 2012, „deocamdată nu se pot deconta nici facturile trimise anul trecut” la Bruxelles.

„În afară de POSDRU, unde s-a făcut o primă decontare, pe Programul Operaţional Transporturi s-a suspendat orice analiză a facturilor, lucru valabil şi pentru Concurenţă; e vorba de facturi trimise până la sfârşitul anului trecut, şi nu sunt bani puţini: sunt pe Transporturi – 172 de milioane, pe Competitivitate- 200 de milioane. Deci fac o atenţionare publică a factorilor responsabili că declaraţiile de la televizor, cum absorb ei bani mulţi, nu au nicio valoare, atâta timp cât nici măcar facturile de anul trecut nu sunt decontate, ca urmare a nerespectării procedurilor şi a neimplementării procedurilor convenite cu Comisia Europeană”, a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a afirmat că şi-ar dori ca Guvernul să „valorifice” ceea ce a obţinut el în negocierile de la ultimul Consiliu European cu privire la utilizarea asistenţei tehnice a Comisiei Europene pentru absorbţia mai rapidă a fondurilor.

„Şi preşedintele Barroso este gata să trimită o echipă de asistenţă tehnică, care poate fi plătită foarte bine din banii de asistenţă tehnică, pentru a creşte viteza de absorbţie a fondurilor, iar pe de altă parte, aş vrea ca Guvernul să valorifice unul din succesele consistente ale ultimului Consiliu, legat de faptul că a fost însărcinată Comisia să ia măsurile necesare pentru ca anul acesta şi până la sfârşitul exerciţiului bugetar să nu aibă loc alte dezangajări decât cele pentru 2012 şi, inclusiv, prin modificarea regulamentului 1083”, a adăugat Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...