Băsescu: Proiectul Deveselu e defensiv. Nu acceptăm propaganda că ar implica riscuri pentru alţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România nu poate accepta propaganda făcută de posturi din afara ţării, potrivit căreia proiectul de la Deveselu implică riscuri pentru alte state.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 12:15
Băsescu: Proiectul Deveselu e defensiv. Nu acceptăm propaganda că ar implica riscuri pentru alţii

„L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu şi am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi le vedem că apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara României, apar tot felul de declaraţii belicoase”, a spus Băsescu, în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii cu Rasmussen.

El a menţionat că sistemul amplasat pe teritoriul României este defensiv şi „propaganda legată de riscurile la adresa altor state este doar o propagandă”, care este dezavută.

Duşa, lui Rasmussen: Proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, i-a dat asigurări, vineri, secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu care s-a întâlnit la sediul MApN, că proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit, el arătând că a verificat personal stadiul lucrărilor.

„Sistemul de apărare antirachetă are o importanţă strategică şi reprezintă un element fundamental al asigurării securităţii noastre şi a ţărilor din Sud-Estul Europei în faţa ameninţărilor. Recent am făcut o vizită la Deveselu pentru a verifica personal stadiul lucrărilor şi vă asigur că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit”, a spus ministrul Mircea Duşă, potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor ministrul Mircea Duşa a prezentat o informare despre stadiul lucrărilor de la la Deveselu, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen a făcut din nou cunoscut că dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice rămâne una dintre priorităţile agendei politice şi operaţionale ale Alianţei.

MApN precizează că ministrul Duşa a reiterat intenţia României de a participa la misiunea de după 2014 în Afganistan, el evidenţiind colaborarea dintre armata română şi armatele celorlalte ţări membre ale Alianţei, mai ales în Afganistan, pe care a catalogat-o drept „excelentă”.

La rândul său, secretarul general al NATO a precizat, conform comunicatului citat, că asigurarea succesului ISAF şi a misiunii viitoare a NATO de instruire şi consiliere în Afganistan poate fi garantată doar de menţinerea coeziunii şi solidarităţii Alianţei.

Rasmussen i-a transmis, totodată, lui Duşa, mulţumiri pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii, el arătând că România este un aliat puternic al NATO.

„Vreau să vă mulţumesc pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii şi să vă transmit că România este un aliat puternic al Alianţei Nord Atlantice, pe care ne putem baza întotdeauna”, a spus Rasmussen în cadrul întrevederii.

Rasmussen şi Duşa au discutat, totodată, şi despre securitatea cibernetică, cei doi fiind de părere că la nivelul NATO trebuie conceput un plan riguros de acţiuni care să contracareze potenţialele atacuri.

Te-ar mai putea interesa și
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul înainte de semnare şi să întrebaţi acolo unde sunt termeni neclari / Alte recomandări
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul ...
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă, duminică, într-o postare pe Facebook, că 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa......
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele”  mobilizării
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării
Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare ...
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
Un număr total de 211 nave, având la bord 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de ...
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Modelele de lux Rolls Royce Phantom Series II și Ghost Black Badge au fost prezentate în România, acestea fiind destinate ...