Băsescu: Proiectul Deveselu e defensiv. Nu acceptăm propaganda că ar implica riscuri pentru alţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România nu poate accepta propaganda făcută de posturi din afara ţării, potrivit căreia proiectul de la Deveselu implică riscuri pentru alte state.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 12:15
Băsescu: Proiectul Deveselu e defensiv. Nu acceptăm propaganda că ar implica riscuri pentru alţii

„L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu şi am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi le vedem că apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara României, apar tot felul de declaraţii belicoase”, a spus Băsescu, în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii cu Rasmussen.

El a menţionat că sistemul amplasat pe teritoriul României este defensiv şi „propaganda legată de riscurile la adresa altor state este doar o propagandă”, care este dezavută.

Duşa, lui Rasmussen: Proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, i-a dat asigurări, vineri, secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu care s-a întâlnit la sediul MApN, că proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit, el arătând că a verificat personal stadiul lucrărilor.

„Sistemul de apărare antirachetă are o importanţă strategică şi reprezintă un element fundamental al asigurării securităţii noastre şi a ţărilor din Sud-Estul Europei în faţa ameninţărilor. Recent am făcut o vizită la Deveselu pentru a verifica personal stadiul lucrărilor şi vă asigur că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit”, a spus ministrul Mircea Duşă, potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor ministrul Mircea Duşa a prezentat o informare despre stadiul lucrărilor de la la Deveselu, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen a făcut din nou cunoscut că dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice rămâne una dintre priorităţile agendei politice şi operaţionale ale Alianţei.

MApN precizează că ministrul Duşa a reiterat intenţia României de a participa la misiunea de după 2014 în Afganistan, el evidenţiind colaborarea dintre armata română şi armatele celorlalte ţări membre ale Alianţei, mai ales în Afganistan, pe care a catalogat-o drept „excelentă”.

La rândul său, secretarul general al NATO a precizat, conform comunicatului citat, că asigurarea succesului ISAF şi a misiunii viitoare a NATO de instruire şi consiliere în Afganistan poate fi garantată doar de menţinerea coeziunii şi solidarităţii Alianţei.

Rasmussen i-a transmis, totodată, lui Duşa, mulţumiri pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii, el arătând că România este un aliat puternic al NATO.

„Vreau să vă mulţumesc pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii şi să vă transmit că România este un aliat puternic al Alianţei Nord Atlantice, pe care ne putem baza întotdeauna”, a spus Rasmussen în cadrul întrevederii.

Rasmussen şi Duşa au discutat, totodată, şi despre securitatea cibernetică, cei doi fiind de părere că la nivelul NATO trebuie conceput un plan riguros de acţiuni care să contracareze potenţialele atacuri.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...