Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 14 iunie şi reglementează liberalizarea pieţei energetice, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 16:38
Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 9 iulie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale”, a informat Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă.

Legea energiei electrice şi gazelor naturale a fost adoptată, pe 14 iunie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 186 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 7 abţineri, actul normativ reglementând liberalizarea pieţei energiei, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.

Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat în plen, la momentul dezbaterilor, că noua lege a energiei „elimină fenomenul «băieţilor deştepţi»” şi că se renunţă la tarifele preferenţiale pentru consumatorii finali, dar instituie odată cu liberalizarea pieţei şi o serie de măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, l-a întrebat pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, cum va rezolva această lege problema contractelor cu „băieţii deştepţi”, dar şi cum îi va afecta liberalizarea preţului la gaze pe consumatorii casnici.

„Pot să vă asigur că până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială în România, pot să vă garantez acest lucru (…) Despre anularea contractelor existente, nu pot să vă promit astăzi, rezultatul îl veţi vedea în perioada următoare”, a răspuns Chiţoiu.

În plus, el a precizat că liberalizarea preţului la gaze va avea impact în primă instanţă asupra consumatorilor non-casnici, începând cu decembrie 2012, iar pentru consumatorii casnici începând cu 2013 până în 2018.

„Vor fi tranşe în aşa în fel încât să fie suportabile”, a susţinut ministrul Economiei.

De asemenea, Chiţoiu a arătat că pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxă suplimentară pentru companiile de profil cu „profituri excepţionale”.

În plus, ministrul a precizat până la sfârşitul acestui an va fi pusă la punct o nouă lege privind cuantumul redevenţelor.

Ministrul Economiei a subliniat că România are termen pe 15 iunie să prezinte un răspuns cu privire la adoptarea legislaţiei care să ducă la liberalizarea pieţei energiei instituţiilor internaţionale faţă de care sunt angajamente asumate pe acest domeniu.

Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 13 iunie, în unanimitate, raportul la Legea energiei, preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, declarând că începând de la apariţia acestei Legi „băieţii deştepţi dispar ca urmare a constrângerilor impuse”.

Iancu a spus că producătorii de energie sunt obligaţi să pună în piaţă în mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial întreaga cantitate de energie electrică sau de gaz natural.

„Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizarea ca şi procent care îi rămâne furnizorului. Aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnică. Acela a fost luat ca reper şi atât el este lăsat furnizorului, diferenţa oricât ar fi ea până la preţul final este colectată de statul român”, a spus Iancu, adăugând că este vorba de un fond de siguranţă a sistemului energetic.

El a afirmat că furnizorii vor avea maxim 8% profit din venitul pe energie şi restul va fi dus la fondul de siguranţă.

Iancu a arătat că în lege sunt prevederi care „se adresează consumatorilor vulnerabili”, protejaţi ţinând seama de nivelul de salarii, vârstă şi sănătate.

„Există reglementări speciale pentru aceste categorii sociale, care vor fi realizate în comun de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei şi Autoritatea de reglementare”, a mai spus Iancu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...