1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

News

Băsescu: România susţine Chişinăul în problema transnistreană. Nu dăm noi soluţiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că susţinerea aderării la UE a Republicii Moldova rămâne o prioritate, iar în privinţa negocierilor în formatul "5+2" în problema trasnistreană România susţine poziţia Chişinăului şi se abţine în a da părţii moldovene propriile soluţii.

04 sep, 2012 | Mediafax

"În ceea ce priveşte problema transnistreană, rămânem consecvenţi poziţiei noastre şi nu dăm noi Chişinăului soluţii şi nici formatului 5+2 de negociere a problemei transnistrene. Misiunea noastră, pe care ne-o asumăm fără rezerve, este aceea de a susţine poziţia Chişinăului. Sigur că putem avea foarte multă fantezie legat de cum să fie rezolvată problema transnistreană. Putem avea şi fantezie, putem avea şi soluţii, dar nu suntem parte a procesului de negociere. Ceea ce noi putem face eficient este să punem la dispoziţia UE expertiza noastră cu privire la soluţionarea corectă a problemei transnistrene, pentru că UE ne reprezintă şi pe noi în negocierile legate de problema transnistreană. De asemenea, aliaţilor noştri americani le-am spus şi le vom pune în continuare la dispoziţie expertiza noastră, dar ne abţinem de la a da Chişinăului soluţiile noastre. Ceea ce avem de făcut în mod onest este să susţinem poziţia Chişinăului în aceste negocieri, în organismele din care noi facem parte, iar Republica Moldova nu face parte", a declarat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români.

De asemenea, el a cerut politicienilor români să nu meargă pe direcţia declaraţiilor de susţinere a aderării Republicii Moldova la NATO, în condiţiile în care ţara vecină şi-a declarat neutralitatea în propria Constituţie.

"Am văzut unele declaraţii care vizau Republica Moldova în NATO. Aş avea rugămintea, chiar dacă vin de la înalţi demnitari ai statului român, să nu mergeţi pe această direcţie, pentru că Republica Moldova şi-a declarat neutralitatea prin propria ei Constituţie. Şi statul român are obligaţia să respecte Constituţia Republicii Moldova, chiar dacă, sigur, avem şi elemente care nu ne convin, aflând din această Constituţie că limba oficială este limba moldovenească. Sperăm ca lucrurile să se schimbe. Dar, din punct de vedere al abordărilor strategice, România se limitează la a susţine integrarea Republicii Moldova în UE. Când la Chişinău se va lua altă decizie, legată şi de NATO, vom susţine şi acest proces", a afirmat Băsescu.

El a arătat că România este încurajată de susţinerea procesului de apropiere a R. Moldova de UE pentru că ţara vecină este considerată "o poveste de succes" a Parteneriatului Estic, formatul de cooperare oferit de Bruxelles ţărilor de la frontiera sa răsăriteană.

"În ceea ce priveşte politica de vecinătate, Republica Moldova rămâne o prioritate pentru noi în susţinerea pe care i-o acordăm în mod tradiţional pentru a intra într-un proces de integrare în UE. Vă pot spune că pentru UE Republica Moldova este povestea de succes a Parteneriatului Estic. Este cea mai reuşită cooperare între UE şi o ţară a Parteneriatului Estic, ceea ce ne încurajează în menţinerea poziţiei noastre legată de susţinerea fără rezerve a avansului către integrare în UE a Republicii Moldova", a mai afirmat Băsescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO