Băsescu s-a întâlnit cu vicepreşedintele Chevron la Chicago

Economica.net
21 05. 2012
gaze_5467889_00224900

„Discuţiile au făcut referire şi la însemnătatea transferului în România de experienţă dobândită de compania Chevron în exploatările de gaz de şist din Statele Unite, atât din punct de vedere al aspectelor de protecţie a mediului, cât şi din perspectiva contribuţiei la dezvoltarea României”, informează un comunicat, postat, luni, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, reprezentantul companiei Chevron, care este şi preşedinte al nou-înfiinţatului Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), a vorbit despre cooperarea bilaterală în domeniul noilor tehnologii de exploatare a resurselor energetice.

„Tema, de altfel, se regăseşte şi printre domeniile prioritare menţionate în cadrul Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, adoptată cu ocazia vizitei la Washington, în septembrie 2011, a domnului preşedinte Traian Băsescu”, precizează comunicatul Preşedinţiei.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

Guvernul a aprobat în martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Potrivit unui comunicat din 2 aprilie al Chevron, compania va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora cu o sondă de explorare standard.

În întrevederea la care a fost prezent şi Eric Stewart, secretarul executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American, preşedintele Băsescu a spus că recenta înfiinţare a AMRO, din care fac parte 12 companii multinaţionale cu sediul în SUA, este „de bun augur şi poate avea un potenţial de stimulare a investiţiilor americane în ţara noastră şi de promovare a imaginii României în mediile de afaceri şi politic din America”.