Băsescu: Sper ca firmele româneşti să aibă prioritate la contractele de la Deveselu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că speră ca firmele româneşti să aibă acces "cu prioritate" la contractele cu Armata SUA pentru construcţia şi logistica bazei de la Deveselu, unde vor fi instalate elementele scutului antirachetă.
Economica.net - lun, 21 mai 2012, 05:51
Băsescu: Sper ca firmele româneşti să aibă prioritate la contractele de la Deveselu

„În luna iunie veţi vedea Armata americană făcând oferte publice, explicând întâi mecanismul în două sesiuni de pregătire a agenţilor economici, a firmelor, una la Bucureşti şi una la Caracal. Deci, firmele vor putea să vină, nu le exclude nimeni, să sperăm că românii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru că încep multe, începe construcţia, hrană, sunt multe. E atâta logistică la construirea unei astfel de baze şi apoi la exploatare. Deci da, firmele româneşti vor avea acces şi sper să îl aibă cu prioritate pentru că sunt de acasă, ar trebui să dea cele mai bune oferte”, a declarat preşedintele Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Chicago.

Armata SUA a anunţat la începutul săptămânii că va organiza pe 13 şi 14 iunie două evenimente de informare, la Bucureşti şi Caracal, a firmelor interesate să participe la construcţia şi contractele de prestări servicii pentru baza de la Deveselu.

„Corpul de Geniu al Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), în colaborare cu Agenţia de Apărare Antirachetă – US Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite – US European Command (EUCOM) şi Forţele Navale ale SUA (US Navy), vor organiza două conferinţe intitulate ‘Zilele Industriei în România”, menţionează un anunţ transmis MEDIAFAX de Ambasada SUA.

Potrivit Ambasadei SUA, preselecţia este deschisă atât firmelor din România, SUA, cât şi din alte ţări, la fel ca în cazul lucrărilor efectuate la baza de la Mihail Kogălniceanu sau la noul sediu din zona Băneasa al misiunii diplomatice americane de la Bucureşti.

Obiectivul acestor conferinţe este de a oferi informaţii cu privire la cadrul general, necesităţile de infrastructură şi facilităţi, precum şi la oportunităţile de afaceri în domeniile construcţii şi prestări servicii în vederea dislocarii unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu, Romania, în perimetrul bazei militare existente aparţinând Ministerului Apărării Naţionale al României.

USACE anticipează că în final se vor aproba două contracte. Unul va include toate facilităţile MDA, care va cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului military american. Deoarece acest contract va contine unele informaţii clasificate, contractorul general al acestuia va fi obligat să deţină o autorizaţie de securitate. Cel de-al doilea contract va include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA, iar pentru acest contract nu va fi nevoie pentru contractorul general să deţină o autorizaţie de securitate.

Anunţul menţionat mai subliniază că Guvernul Statelor Unite nu va organiza discuţii individuale, de tipul unu-la-unu, cu reprezentanţii firmelor interesate de contracte.

Frank Rose, adjunctul asistentului pentru politica spaţială şi de apărare al secretarului de stat al SUA, a afirmat marţi, într-o întrevedere la Bucureşti cu secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, că partea americană este interesată în implicarea firmelor româneşti pentru amenajarea facilităţilor militare de la Deveselu, potrivit unui comunicat al MAE român.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...